avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Modificare cuantum obligatie de intretinere.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Modificare cuantum obligatie de intretinere.

Buna ziua! As dori sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: sora mea este divortata de aproximativ doi ani, are doi copii minori si instanta a decis ca fostul sot trebuie sa plateasca o treime din venitul minim pe economie pe care il castiga. In ultima perioada, a decis unilateral sa micsoreze acest cuantum, fara sa arate in vreun fel circumstantele care au determinat aceasta schimbare sau daca schimbarea are caracter permanent sau temporar. In consecinta, care credeti ca este cea mai buna metoda juridica prin care cel in cauza poate fi obligat la respectarea sumei stabilite de judecator si la plata reotractiva sumelor datorate? Eu ma gandeam la: 1) plangere adresata parchetului pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti si pentru abandon de familie 2) executor judecatoresc care sa puna poprire pe o parte din veniturile acestuia. Mai exista vreo alta metoda? Care credeti ca ar fi cea mai rapida si eficienta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 13:14, 13 Octombrie 2015
Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.


Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.



Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.


(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.



Puteti initia si executarea silita , prin popirea veniturilor salariale.



Succes.
Mergeți la executorul judecătoresc și solicitați poprirea sumelor direct la angajator. Din păcate, având în vedere dificultatea dovedirii relei credințe, plângerea penală nu vă ajută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor nicoletaghinea nicoletaghinea Daca am divortat si in urma divortului copilul minor ramane in grija mea, insa tatal intarzie cu plata pensiei alimentare, pot sa fac demersuri pentru oprirea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)