avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament cu suprafata mai mica decat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament cu suprafata mai mica decat in promisiune

Buna seara,

In luna iulie 2015 am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un apartament de 2 camere intr-un bloc nou, in Bucuresti. Asteptand, inca, pentru actele cadastrale, m-am apucat si am masurat apartamentul cu un inginer geodez. In promisiune, am semnat pentru un apartament cu o suprafata utila de 49 mp +,- 5% (2 camere, o bucatarie, o baie, un hol). Din masuratorile facute, a reiesit o suprafata utila de 41,79 mp (2 camere, o bucatarie, o baie, un hol), adica mai mica cu mai mult de 5%.

Doresc sa cumpar apartamentul chiar si cu aceasta suprafata deoarece imi place si am investit deja pe langa bani, destui nervi si stress cu acesta. Dar ma consider pacalit.

Cum as putea sa presez vanzatorul sa-mi faca o reducere de pret in conditiile in care urmeaza sa-mi vanda o suprafata cu mult mai mica decat cea pentru care ne-am inteles la pret? Si asta fara ca acesta sa renunte la vanzare si sa-mi returneze dublul avansului, conform promisiunii.
Pot apela la un avocat de-al dvs. pentru a ma reprezenta sau asista la semnarea actului aditional in urma caruia voi primi cadastrul si intabularea si care, daca au fost facute corect, ar trebui sa indice aceeasi suprafata ca
cea obtinuta de mine?
Cat m-ar costa o astfel de reprezentare sau o asistare la semnarea acestui act aditional?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ghitaciobanu , utilizator 19:16, 27 Octombrie 2015
Vedeți că sunt mai multe tipuri de suprafețe: suprafața utilă (ceea ce măsurați dvs. cu ruleta) și suprafață construită (suprafața utilă + suprafața ocupată de pereți) și mai este pe undeva și cota indiviză (cota din spațiul comun de pe casa scării care vă revine dvs.).

Vă sugerez să vă documentați exact despre aceste tipuri de suprafețe și să vedeți ce scrie în ante-contractul de vânzare / cumpărare. Mulți vânzători jonglează cu acești termeni tocmai pt. a induce în eroare cumpărătorii neavizați și a obține un preț mai mare. Dacă nu se specifică despre ce fel de suprafață este vorba, cred că se poate interpreta în orice fel. Dacă într-adevăr este mai mică decât în realitate, cred că ce puteți face este să renunțați la cumpărare.
Am mentionat in mesajul meu anterior ca in antecontract (promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare) este trecuta suprafata utila pentru apart format din 2 camere, o bucatarie, o baie si un hol. Deci, este vorba despre suprafata utila. Exact pe aceasta a masurat-o si inginerul geodez despre care am mentionat tot in mesajul anterior.
Iar eu nu doresc sa renunt la vanzare. Tocmai de aceea solicitam sfaturi cu privire la ceea ce as putea sa fac pentru a obtine un pret corect, pe suprafata utila reala si nu pe cea din "reclama", care e mai mare.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2015
ContSters339828, utilizator
Pai...apelati la regula de 3 simpla
49mp...............multi roni
41,79mp............X roni.
Daca masurarea dvs. a fost corecta si nu corespunde cu proiectul, este vina proiectantului, care nu a urmarit constructorul. Responsabilitatea este si a dezvoltatorului, pentru semnare procesului verbal la receptia lucrarii. Daca nu veti gasi intelegere la dezvoltator, veti fi nevoit pe baza antecontractului, sa apelati la instanta, pentru inselaciune.
Vina proiectantului?! Cel mult a constructorului care n-a respectat cotele... In majoritatea cazurilor proiectul precede constructia; presupun ca avut autorizatie de constructie, deci si proiect... Cand se face urmarirea lucrarii in santier se verifica in general elementele structurale, daca se respecta imaginea fatadelor si compartimentarile interioare. Este imposibil de verificat toate cotele, se descopera doar diferentele evidente. Poate totusi constructia respecta proiectul...

Parerea mea este ca este vanzatorul fie a gresit suprafata in promisiunea de vanzare, fie a vrut sa insele... Totusi, de la 49 la 41 mp e cam mult...
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
DinuX, utilizator
Se numeste actiune estimatorie ceea ce doriti dvs

Vanzarea unui imobil determinat cu indicarea suprafetei Art. 1.743
(1) Daca, in vanzarea unui imobil cu indicarea suprafetei si a pretului pe unitatea de masura, suprafata reala este mai mica decat cea indicata in contract, cumparatorul poate cere vanzatorului sa ii dea suprafata convenita. Atunci cand cumparatorul nu cere sau vanzatorul nu poate sa transmita aceasta suprafata, cumparatorul poate obtine fie reducerea corespunzatoare a pretului, fie rezolutiunea contractului daca, din cauza diferentei de suprafata, bunul nu mai poate fi folosit in scopul pentru care a fost cumparat.

Aveti grija pentru ca termenul in care puteti sa introduceti aceasta reducere este de 1 an de la data incheierii contractului sau de la data masurarii apartamentului si este un termen de decadere nu de prescriptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre suprafata utila din contract si cea reala existenta dia27 dia27 Buna ziua In urma cu cateva luni am cumparat o casa noua avnd mentionat in contractul de vanzare-cumparare (cat si in toate actele cadastrale si in ... (vezi toată discuția)
Suprafața utilă a unui apartament DeliaHiripan DeliaHiripan Bună ziua! Am cumpărat recent un apartament despre care știam că are suprafața utilă de 91 de metri pătrăți, lucru menționat în extrasul CF, dar și ... (vezi toată discuția)
Mp utili camelia_g camelia_g Vreau să cumpăr un apartament și nu sunt sigură de suprafața acestuia (mp utili). Unde pot să verific suprafața reală/\"oficială\"? Care din ... (vezi toată discuția)