avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Calculare termen de prescriptie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Calculare termen de prescriptie

Buna ziua,

Am o intrebare cu privire la modul in care se calculeaza termenul de prescriptie al unui contract bancar cesionat.

Speta este urmatoarea: credit luat in 2006, platit pana in preajma anului 2010, dupa care nu a mai fost platit, urmand a fost cedat la sfarsitul acelui an unei firme de recuperare. Creditul era pe 10 ani.

La aproape 5 ani s-au demarat actiunile pentru executare silita (inca e in termenul de contestatie la executare). Investirea cu titlu executoriu a avut loc acum o luna.

Acum vin intrebarile.
Dat fiind ca e vorba de anul 2010, prescriptia se calculeaza conform vechiului cod, nu?
Cat era termenul de prescriptie pentru o astfel de actiune si cum se calculeaza el?
Cesionarea unui astfel de contract bancar face ca termenul de prescriptie sa curga pentru tot contractul din acel moment? Sau el isi urmeaza cursul de dinainte? Adica sa fie scadente doar ratele care nu au fost platite si tot asa. Conform instiintarii, ei cer tot, deci inteleg ca a devenit scadent tot.

O sa ajung maine si la un avocat cu persoana respectiva, dar pana atunci as aprecia daca m-ati putea dumiri pentru ca ma simt dezorientat din cauza faptului ca e pe vechiul cod.
Cel mai recent răspuns: Cristi321 , utilizator 11:44, 16 Octombrie 2015
De regula in contractele bancare, banca are grija sa prinda o clauza care priveste declararea scadentei anticipate pentru intrg contractul in cazul in care nu se vor achita ratele.

Prin urmare, poate sa execute intreg contractul.

Termenul de prescriptie este de 3 ani, si pe vechiul cod si pe noul cod.

Dar in cazul contractelor cu banca, trebuie analizat daca nu au existat conditii de intrerupere a termenului de prescriptie.
termenul de 3 ani curge de la data declararii scadentei anticipate, asta daca l-au declarat scadent anticipat. Daca nu ( desi putin probbail), termenul curge pt fiecare rata.
Va lamuriti studiind actele din dosarul aflat la executor.
Termenul de depunere a contestatiei e de 15 zile si curge de la data la care a aflat ca a inceput executarea slita.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspunsuri.

In instiintarea care a venit de la executor e doar contractul standard, in care nu figureaza clauze si alte minuni, decat niste chestii generale si mentiunile ca sunt in ceva anexa clauzele.

In plus, executorul nu ar fi trebuit sa dea si niste informatii in instiintare cu privire la firma de recuperare? La cesiune, cand a avut loc, in ce conditii, etc.

Are doar: instiintari cu privire la faptul ca a inceput executarea mobiliara, copie dupa hotararea instantei cu privire la investirea cu titlu executoriu si copie dupa contractul din 2006 cu banca. In rest nicio alta informatie despre cum ar fi ajuns firma de recuperare parte in acest dosar.

Daca persoana in cauza se duce la executor, ar trebui sa ii dea orice din dosar, nu?

App de prescriptie, pe vechiul cod vad ca la conditiile de intrerupere ar fi chiar mai lejere:

Art. 1865

Intreruperea civila se opereaza:

1. printr-o cerere facuta in judecata, fie introductiva de instanta*) sau numai incidenta intr-o instanta deja inceputa;

2. printr-un act incepator de executare, precum sechestrul (saisie) sau cererea executiei unui titlu carui legea recunoaste puterea executorie;

3. prin recunoasterea de catre debitor sau posesor a dreptului celui in contra carui prescrie.

*)Cerere de chemare in judecata.


Ca nu mai este acea recomandata cu confirmare de primire, care oricum nu a venit ci doar niste scrisori din alea de amenintare din cand in cand, din cate am inteles.

Ar mai fi ceva ce ar trebui sa stiu cu privire la intreruperea prescriptiei (exceptand ce ar fi in contractul cu banca si in anexele lui) din vechiul cod?

Dacă nu v-a notificat banca despre cesiune și nici recuperatorii în notificări nu v-a prezentat dovada cesiunii, aceasta nu va e opozabila.
Poate firma e doar împuternicit și nu cesionar.
Legea aplicabila în ce privește prescripția e decretul 167/1958.
Notificarea nu e act întrerupător al prescripției.
In cazul in care la scandentele stabilite nu sunt rambursate ratele de credit si nu sunt achitate dobanzile aferente, banca va comunica imprumutatului, si dupa caz, coplatitorului si garantilor, printr-o scrisoare recomandata, consecintele ce decurg din contractul de imprumut, urmare a nerespectarii obligatiilor asumate.


Asta ar putea ar putea fi clauza de intrerupere a prescriptiei?

Pentru recomandata se semneaza de primire?
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
Cristi321, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperari de creante, datorii, probleme cu bancile cristinapit cristinapit Va rog frumos sa-mi explicati daca prescriptia este intrerupta de somatie fara a fi urmata de executare silita. Mai explicit daca pentru un credit restant, pe ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Prescriptie??? bog33 bog33 buna ziua. din tot ce am studiat eu, posibil sa gresec sau am inteles gresit cu privire la calcului termenului de prescriptie de 3 ani e cam asa? 1. daca ... (vezi toată discuția)