avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dupa cat timp pot renunta la primul loc de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dupa cat timp pot renunta la primul loc de munca?

Buna seara sunt angajata de 3 luni la un magazin alimentar cu profil non-stop lucrez 2 zile de zi 2 de noapte si doua libere 12 ore , contractul de munca este facut la 8 ore si salariu minim pe economie . Acest loc de munca este primul dupa absolvirea liceului. Intrebarea mea este avand in vedere ca am bagat dosarul pentru prima de angajare pot renunta la acest loc de munca si ce consecinte sunt daca renunt . Vreau sa renunt deoarece , nu sunt platita pentru orele in plus fiind platita la 8 ore si lucrand 12 .Va rog daca se poate sa ma lamuriti . Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:51, 17 Octombrie 2015
Păi citiți contractul de angajare și vedeți ce clauze sunt referitoare la demisie și prima de angajare. Cel mai probabil e că puteți pleca cu un preaviz de 14 zile dar că va trebui să restituiți prima primită dacă plecați mai devreme de un anumit timp (1an-2).

Cât despre lucrul peste program, puteți încerca o reclamație la ITM deși nu garantez că v-ar ajuta.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
...

(6) Persoanele care beneficiaza de prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii, prevazuta la alin. (1), au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.


2. Asadar daca va incadrati la alt loc de munca in termen de 30 de zile calendaristice, tot pe mai mult de 12 luni, atunci nu veti restitui banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de angajare cristihl cristihl Cum pot beneficia de prima de angajare de 500 de lei,fiind absolvent de liceu ,am primit somaj 2 luni dupa care m-am angajat pe perioada determinata de 2 ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)
Suspendarea platii indemnizatiei de somaj, prima de incadrare xquestion xquestion Buna ziua, In cazul unui absolvent de studii superioare (care nu a mai lucrat niciodata si care dupa absolvire s-a inregistrat la somaj benefiicind de ... (vezi toată discuția)