avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Amenda de la DITL pentru nedeclararea unei masini!
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Amenda de la DITL pentru nedeclararea unei masini!

Buna ziua,
Am cumparat o masina din Germania adusa pe roti cu numere de export provizorii pentru 30 zile, dupa expirarea lor am scos numere rosii 3 luni legal cat imi permitea legea.
Dupa cele 3 randuri de numere provizorii am inmatriculat masina in Romania, totul bine si frumos fara probleme la impune insa de curan am avut surpriza sa constat atunci cand am fost sa platesc impozitul ca figurez cu o amenda din partea DITL ca nu am declarat masina in 30 zile fara sa mi se aduca la cunostiinta atunci cand am bagat-o la impozit si fara instiintare acasa!!
Singul lucru care a tinut sa precizeze doamna de la ghiseu a fost sa mi spuna ca imponerea va fi facuta cu data dobndirii!
Este un abuz?
Am consultat o firma de inmatriculari auto care spune ca este un abuz ca daca vroiai sa o bagi la impozit fara carte de Romania nu se poate si legea nu ma obliga sa nu folosesc cele 3 randuri de numere provizorii.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:39, 26 Octombrie 2015
art 11 alin 10 - OUG 195/02

(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

Art. 101. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

1. conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat;

2. Abrogat;

3. conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul in Romania care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut in alt stat, in termenul prevazut de lege;

4. neindeplinirea obligatiilor de preschimbare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare a autovehiculului ori remorcii in cazurile prevazute de lege;



.
Buna seara,
Multumesc mult de raspuns!
Insa poate nu se intelege masina nu avea carte de Romania!
Nu avem certificat de inmatriculare romanesc!
Am intrebat si o firma care se ocupa cu acte auto si a spus ca la inregistrarea la taxe si impozite se face in baza cartii auto romanesti si eu am facut-o dupa expirarea celor 3 randuri de numere rosii din Romania!
bazarul a scris:




inregistrarea la taxe si impozite se face in baza cartii auto romanesti


Actul de achizitie bun mobil nu este cartea de identitate ci documentul incheiat la tranzactionarea bunului mobil
Administratia fiscala introduce pe rolul fiscal bunul mobil in baza documentului de achizitie ,
data din document fiind acea de la care impune si percepe impozit

Multumesc mult pentru raspuns!
Atunci va intreb altfel si anume ce lege ma obiliga pe mine cetatean roman sa inmatriculez obligatoriu in 30 de zile masina care am adus-o din Germania cu numere de export si conform legislatiei din Romania am avut dreptul sa scot 3 randuri de numere provizorii?!
Sunt economist nu ma pricep la partea juridica!
Conform prevederilor codului fiscal, art 264
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită
[ link extern ]
si din normele de aplicare:
118. Pentru aplicarea unitară a prevederilor art. 264 din Codul fiscal, referitoare la dobândire, înstrăinare şi radiere/scoatere din evidenţe, se fac următoarele precizări:
a) impozitul pe mijloacele de transport se datorează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care acestea au fost dobândite; în situaţiile în care contribuabilii - persoane fizice sau persoane juridice - dobândesc în străinătate dreptul de proprietate asupra mijloacelor de transport, oricare dintre cele prevăzute la cap. IV al titlului IX din Codul fiscal, data dobândirii se consideră:
1. data emiterii de către autoritatea vamală română a primului document în care se face referire la mijlocul de transport în cauză, în cazul persoanelor care le dobândesc din alte state decât cele membre ale Uniunii Europene;
2. data înscrisă în documentele care atestă dobândirea din statele membre ale Uniunii Europene, pentru cele dobândite după data de 1 ianuarie 2007.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat atestare fiscala. c3zar c3zar Buna ziua . Am cumparat o masina cu numere de germania ( cele valabile 1 luna ) , din tara , de la un targ auto . Am nevoie de certificat fiscal de la cel ce a ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unei masini cu numere de germania din romania de la un samsar kap kap -Ce acte trebuie sa imi predea cel care imi vinde masina si la ce trebuie sa fiu atent sa nu am vreo surpriza dupa. -Ce pasi ar trebui urmati ? (vezi toată discuția)
Calcul impozit auto alex_bxl alex_bxl Am cumparat o masina (din Belgia) in 15.12.2012 (data pe contract de vanzare-cumparare) si am circulat folosind numere provizorii 90 zile. Am platit in 2013 ... (vezi toată discuția)