avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate, concediu crestere copil - ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate, concediu crestere copil - drepturi de autor

Buna ziua,

Am si eu cateva intrebari la care nu prea gasesc raspunsuri... Sotia este angajata la o firma unde este platita cu salariu fix + drepturi de autor. In curand vom deveni parinti si incercam sa calculam cat va fi indemnizatia pentru concediul maternal si concediu crestere copil.
Ideea este ca nu stim daca se iau in considerare drepturile de autor, la calculul acestor concedii.
Ce stiu pana acum este ca la concediul maternal se aduna venitul brut obtinut in ultimele 6 luni, se calculeaza zilele lucratoare din aceste 6 luni, din raportul acestora se stabilieste media zilnica. Apoi media zilnica se inmulteste cu numarul de zile din luna pe care o calculez, din care scad CAS.
Acum ideea este ce inseamna venitul acesta brut... doar salariu de baza? sau si bonuri de masa sau drepturi de autor?


Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 27 Octombrie 2015
1. - In veniturile pentru calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) intra numai veniturile pentru care s-a platit de catre angajator cota de contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Pentru veniturile din tichete de masa si din drepturi de autor nu se plateste cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Pentru calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) sunt avute in vedere toate veniturile profesionale impozabile, inclusiv veniturile din tichete de masa sau din drepturi de autor.
~ Conținut șters la cerere ~
In primul rand multumesc pentru raspunsurile prompte.
Acum ca am lamurit aceste aspecte, vin cu o alta intrebare: cota de 0.85% pt concedii si indemnizatii o poate plati angajatul (ma refer la venitul din drepturile de autor)? daca da, in ce conditii si unde? se poate plati si retroactiv pe 6 luni in urma?
Adica ma gandesc ca sotia sa isi plateasca singura acel procent de 0.85% din drepturile de autor pt ca la calculul concediului maternal sa fie adaugate si aceste venituri.

Si o alta nelamurire ar fi ca nu stiu de la care casa de pensii iau adeverinta de cotizatie, intrucat domiciliul este pe Ilfov iar locul de munca este in Bucuresti. Casa de pensii judeteana Ilfov sau casa de pensii Bucuresti?
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
spooker, utilizator
1. Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) pentru a vedea daca puteti incheia un contract pentru plata contributiei pentru conecdii9 si indemnizatii.

2. Este vorba de Casa de Pensii pentru care angajatorul dvs. depune declaratiile lunare nominale (D112).
Multumesc.
O sa trimit o solicitare catre CASMB sa vedem ce pot rezolva.

Alte discuții în legătură

Pfa contributia de asigurari sociale de sanatate- contributia pentru concedii si indemnizatii DLS DLS Buna seara, Primele 2 luni jumatate din an am avut statutul de angajat la un SRL iar din luna Martie a acestui an activez ca si PFA cu impozitare pe norma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)