avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Invocarea prescriptiei dupa recunoasterea datoriei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Invocarea prescriptiei dupa recunoasterea datoriei

O firma are o datorie catre mine din martie 2011, deci a intervint prescriptia. Dar in august 2014, intr-o adresa, si-a recunoscut datoria (deci dupa termenul de prescriptie de 3 ani). Anul acesta in mai i-am trimis o notificare si as dori sa-l actionez in justitie.

Intrebare: prin faptul ca si-a recunoscut datoria mai poate revendica prescriptia in instanta?
Cel mai recent răspuns: oliviupetrescu , utilizator 18:23, 20 Octombrie 2015
Dreptul dumneavoastră la acțiune este prescris. Recunoașterea a intervenit după împlinirea termenului nu are ca efect nașterea întreruperea termenului. Puteți doar să îi notificați să vă plătească, nu și să îi obligați în vreun fel.
[Nu mai citati mesajele anterioare. Va rog cititi Regulamentul de postare.]

Stimate domn, ar trebui sa vedeti faptul ca in acest caz sunt aplicabile dispozitiile Art. 2.537 C.Civ (Cazurile de intrerupere a prescriptiei), sens in care recunoașterea dreptului a cărui acțiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripția, opereaza iar justitiabilul poate actiona in judecata debitorul!!!
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
Admin, administrator
M-am uitat in CCiv si Art. 2537: Cazurile de întrerupere a prescripţiei
Prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;

Deci e vorba de întrerupere a prescripţiei. Ori termenul de 3 ani era deja epuizat cind el si-a recunoscut datoria. Mai poate actiona articolul de lege aici?

Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
oliviupetrescu, utilizator
Daca era implinit deja, ce sa mai intrerupa?
Daca scadenta era in martie 2011, in august cand a recunoscut datoria, termenul era implinit.
În niciun caz, stimate domn. Mortul de la groapă nu se mai întoarce decât printr-o minune.

Art. 2537 Cod Civil se referă la întreruperea prescripției . O prescripție împlinită nu poate fi întreruptă nicicum, pentru simplu fapt că ea nu mai curge în acel moment.
Este o chestiune de logică juridică elementară.

Alte discuții în legătură

Intrerupere prescriptie vladmm12 vladmm12 BUna ziua, Daca in 2010 e incheiat un contract de imprumut intre doua persoane fizice cu termen de restituire in acelasi an si restituirea nu se face dar in ... (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)
Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)