BUna ziua,
Daca in 2010 e incheiat un contract de imprumut intre doua persoane fizice cu termen de restituire in acelasi an si restituirea nu se face dar in 2016 se face un act aditional de prelungire, este intrerupta prescriptia?
Nu se poate renunţa la prescripţie cât timp nu a început să curgă, dar se poate renunţa la prescripţia împlinită, precum şi la beneficiul termenului scurs pentru prescripţia începută şi neîmplinită.
Prescriptia incepe sa curga de la data scadenta stabilita prin actul aditional.
Se aplica prevederile decretului 167/1958 asa ca dreptul la actiune era prescris (presupunand ca in perioada 2010-2016 nu a existat un act intreruptiv precum cererea executarii silite).
Faptul ca a recunoscut datoria in 2016 (prin incheierea unui act aditional deci nicicum o novatie sau alta asemenea) nu produce un efect intreruptiv al cursului presciptiei asa ca daca nu mai vrea sa mai plateasca datoria este prescrisa si se va putea apara in instanta invocand-o.
Daca totusi plateste, chiar si partial, de bunavoie nu are dreptul la returnarea sumei platite.
Opinia mea este ca prin incheierea actului aditional s-a dat eficienta din nou imprumutului.
curgand un nou termen de prescriptie ce nu are legatura cu primul termen.
Am gasit la art.2537 noul cod civil:
Prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;