avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante?

Buna ziua!
Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ratele bancare. Am stat linistit in ideea ca el plateste, pana in 2007 cand am fost contactat de catre o firma de recuperare ca nu au fost platite ratele decat doar la inceput. I-am comunicat tatalui problema, urmand sa ia legatura cu ei, sa plateasca. Dar nu a platit. M-au cautat o perioada, nu am mai raspuns la telefon, comunicand de fiecare data tatalui meu sa ia legatura cu ei sa solutioneze problema. Mentionez ca eu ma mutasem din oras si ei nu au avut acces la adresa mea, pana de curand cand am primit o scrisoare la noua adresa ca sunt somat sa platesc, in caz contrar voi fi actionat in judecata cu executare silita. In respectiva scrisoare este stipulat si faptul ca respectivele creante au fost cesionate catre o firma irlandeza, iar firma de recuperare a fost desemnata de ei si nu de banca.
Stiu ca se prescrie in 3ani, asta insemnand ca din 2010 atoria a fost prescrisa. Dar este intrerupta daca incep plata? Si ce se intampla daca nu o platesc? Suma este relativ mare si nu imi permit.
Va multumesc mult!

p.s.: Cum credeti ca au facut rost de noua adresa? Ar fi avut acces la datele politiei sau la baza de date a altei banci?
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
daca incepeti sa platiti, recunoasteti datoria si termenul de prescriptie e intrerupt.
conteaza sa stiti daca banca a declarat intreg creditul scadent si data la care s-a facut aceasta (cred ca dupa suma ceruta va puteti orienta) . altfel, termenul de prescriptie curge pt fiecare rata in parte.
intrebati-va tatal cand a platit ultima rata
Este vorba de termenul general de prescriptie de 3 ani care incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune sau dreptul de a cere executarea silita.

In situatia in care creditorul nu actioneaza in acest termen pus la dispozitie de lege, dreptul sau de a mai cere recuperarea creantei se stinge. Prescriptia insa poate fi suspendata( din cauze expres si limitativ prevazute de lege) cat si intrerupta( de exemplu, atunc i cand creditorul va face orice notificare privind plata datoriei).

Daca nu detineti bunuri care sa fie urmarite, creditorul are la indemna si alte mijloace.


Exista si posibilitatea infintarii popririi asupra veniturilor realizate.


Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Contractele bancare reprezinta titluri executorii ce nu necesita investirea cu formula executorie. Prin urmare, creditorul, prin mandatarul sau, firma de recuperare creante, poate trece direct la executare silita, fara a fi necesar sa va actioneze in judecata.
Daca insa au trecut 3 ani de la data la care s-a nascut dreptul de a cere executarea silita, fara ca termenul de prescriptie a acestui drept sa fi fost suspendat ori intrerupt, atunci acesta s-a implinit, dreptul de a solicita executarea silita fiind prescris. Daca asa este, creditorul nu mai poate face nici un act de executare silita, iar, in eventualitatea efectuarii unui astfel de act, puteti promova o contestatie la executare in care sa invocati prescriptia intervenita.
Eventualele plati pe care le-ati facut dupa momentul implinirii prescriptiei nu mai au nici un efect asupra acesteia, pentru simplul fapt ca efectele prescriptiei se produc de drept, insa, desi le-ati facut dupa intervenirea prescriptiei, nu mai puteti solicita restituirea lor.
Prescriptia poate fi suspendata din cauze expres si limitativ prevazute de lege cat si intrerupta de exemplu, atunci cand creditorul va trimite notificare privind plata datoriei insa (trebuie sa si faca dovada ca ati luat la cunostinta de notificare)



Ceea ce spune Doamna Ioana si D-ul Tiberiu este corect.
O singura intrebare totusi : Are vreo implicatie faptul ca creanta a fost inscrisa in Arhiva Electronica de garantii Reale Imobiliare ?!. Adica se aplica aceeasi durata de prescriptie ?!

respecte

Alte discuții în legătură

Prescriptie civil cu dosar penal legat de credit nevoi personale seppuku seppuku Buna seara! In iunie 2003, la insistentele sefului meu de la firma unde lucram, am luat un credit de nevoi personale pentru redresarea firmei. Seful a incheiat ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorie banca kriss77 kriss77 Buna ziua, am si eu o problema, in anul 2005 am cumparat in rate, cu buletinul, niste produse de la un magazin si mi s-a eliberat si un card. Am platit un ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)