avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptie datorie banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptie datorie banca

Buna ziua, am si eu o problema, in anul 2005 am cumparat in rate, cu buletinul, niste produse de la un magazin si mi s-a eliberat si un card. Am platit un cateva rate, dupa care am observat ca dobanda mi se marea de la o luna la alta; am apelat banca respectiva si am aflat ca dobanzile erau stipulate in contract si eu semnasem un astfel de contract. La doi ani am vrut sa iau un imprumut de la o banca si am observat cu stupoare ca sunt si in Biroul de Credite pentru restante la acest card. Din anul 2008 am incetat sa le mai platesc, deoarece nu am reusit sa ajung la o intelegere cei de la banca emitenta a cardului respectiv. Eu figurez in continuare in acest Birou si vreau sa stiu cand mi se va prescrie aceasta datorie sau cand voi putea contracta un imprumut de la o alta banca. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kriss77 , utilizator 16:06, 17 Noiembrie 2012
Debitul se poate prescrie numai in situatia in care creditorul in termen de 3 ani nu desfasoara niciun demers oficial cu scopul recuperarii creditului neachitat
Ratele scadente pînă în luna noiembrie 2009 s-au prescris. Doar ratele scadente după această dată mai pot fi urmărite.

Dacă datoria este sub 20.000 lei, nu puteţi figura în baza de date a CRC (Centrala riscurilor de credit, fosta centrala a riscurilor bancare). O spune Regulamentul nr.2/2012 al BNR:

Art. 3. - (1) Limita de raportare, în funcţie de care persoanele declarante transmit la CRC riscul individual al unui debitor, este de minimum 20.000 (două zeci de mii) lei.
(2) Suma reprezentând limita de raportare poate fi modificată de către Banca Naţională a României.


Probabil că figuraţi în evidenţele interne ale băncii creditoare. Presupun că de la o altă bancă puteţi lua credit.
Singurul demers oficial a fost sa fiu sunata in permanenta si sa primesc tot felul de somatii de la firmele de recuperare. Suma pe care o am de returnat este de 3300de lei (33 milioane lei vechi)si imprumutul a fost luat pe o perioada de 5 ani
In baza de date a CRC in mod sigur nu figurez dar in baza de date a Biroului de Credit sigur figurez pentru ca nu pot lua un imprumut.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
kriss77, utilizator
ynocentta a scris:

Debitul se poate prescrie numai in situatia in care creditorul in termen de 3 ani nu desfasoara niciun demers oficial cu scopul recuperarii creditului neachitat


Notificarea prin executorul judecătoresc este un demers oficial? Este! ªi totuşi el nu întrerupe prescripţia, nefiind un act începător de executare.

O cerere în instanţă, netimbrată, este un demers oficial? Este. ªi, totuşi, nici în acest caz ...

Decretul 167/1958, aplicabil speţei, reglementează - cu titlu expres şi limitativ, şi nicidecum exemplificativ - cazurile de întrerupere a prescripţiei extinctive:

ART. 16
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei; (mă rog, vremuri demult apuse, nota mea)
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.


Si in acest caz eu am sa tot primesc astfel de somatii pe viata? La un moment dat trebuie sa se prescrie. Eu asta nu integ, lamuriti-ma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante? antieos antieos Buna ziua! Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ... (vezi toată discuția)
Cand prescrie datoria? gabymad77 gabymad77 sotul a facut credit (1200ron)la ing inainte de casatorie( iulie 2005) si nu a platit nimik,in 2008 si 2009 au venit acasa la mama lui de la recuperari datorii ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca s-a prescris o datorie? Andreea_Hulea Andreea_Hulea In 2006 am facut la banca unde mi se vira salariul o descoperire de cont in valoare de 1670 lei. Tot atunci banca mi-a facut o oferta si pt un card de ... (vezi toată discuția)