avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cum aflu daca s-a prescris o datorie?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cum aflu daca s-a prescris o datorie?

In 2006 am facut la banca unde mi se vira salariul o descoperire de cont in valoare de 1670 lei. Tot atunci banca mi-a facut o oferta si pt un card de cumparaturi in valoare de 1410 lei. In 2007 in vara am ramas fara loc de munca si implicit n-am mai putut achita nici aceste datorii. La un moment dat au inceput sa ma caute de la o firma de recuperari. Aceasta pretindea sa le achit suma de 3970 lei. In aprilie 2011 in urma unei discutii telefonice stabilesc sa le achit suma de 200 lei lunar. Am apucat sa platesc 3 rate, cand am primit un tel de la banca respectiva pt a face o intelegere de plata cu mine in vederea recuperarii restantei de la cardul de cumparaturi unde figuram cu o datorie de 2000 lei. In acel moment i-am sunat pe cei de la firma de recuperari sa-i intreb pt ce datorie figurez la ei, pentru ca eu acceptasem datoria in ideea ca erau ambele credite. De la ei am aflat ca au preluat doar datoria pt descoperirea de cont. Am sistat platile catre ei pt ca mi s-a parut nejustificata suma la care au ajuns, respectiv de la 1670 lei la 3970 lei. In schimb le-am facut o notificare scrisa cum ca nu recunosc suma si sa mi se trimita copii la toate contractele pe care eu le-am semnat, sa imi explice modul in care mi s-a calculat suma si sa imi demonstreze ca aceasta nu s-a prescris deja. Intrebarea mea e: daca au trecut 3 ani de la ultima plata inainte de a le achita eu prima rata de 200 lei, datoria e prescrisa sau nu? iar daca e prescrisa ce se intampla cu cele 3 rate pe care le-am achitat deja?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Andreea_Hulea , utilizator 18:46, 23 August 2011
ati intrerupt prescriptia cu acele plati, cel putin pt descoperirea de cont.
in privinta cardului, vedeti cand ati facut ultima plata, sa stiti sa nu repetati greseala
Un termen de prescriptie poate fi suspendat sau intrerupt. In cazul dvs. in mod cert nu intereseaza cauzele de suspendare.

In ceea ce priveste intreruperea prescriptiei:
Decretul nr. 167/1958 prevede ca prescriptia extinctiva se intrerupe:

• prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia. (curge in folosul dvs.)
• prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca necompetenta
• printr-un act incepator de executare. Acesta reprezinta, cu atat mai mult, recunoasterea datoriei de catre debitor.

Timpul scurs de la momentul inceperii cursului prescriptiei si pana la nasterea cauzei de intrerupere se inlatura, nu se ia in calculul termenului de prescriptie Dupa incetarea cauzei de intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie. Ea are aceeasi durata, putand fi la randul ei intrerupta sau suspendata in conditiile legii.

Dupa ce ati citit cele de mai sus referitor la intreruperea prescriptiei, aplicati-le la speta dvs (dvs. cunoasteti cel mai bine datele, cand ati platit ultima data, cand ati fost contactat) si vedeti de cand incepe sa curga efectiv cei 3 ani si deci, daca s-a implinit sau nu prescriptia.
Intreruperea termenului de prescriptie intervine numai daca termenul de 3 ani nu s-a implinit. Dupa implinirea termenului de prescriptie, acesta nu mai poate fi nici intrerupt si nici suspendat.
Totusi, platile facute in contul unei datorii cu privire la care a intervenit prescriptia extinctiva, raman bine facute, neputandu-se solicita restituirea banilor.
Aceasta intrucat prescriptia nu afecteaza existenta datoriei, ci afecteaza doar dreptul la actiune, adica posibilitatea creditorului de a apela la instanta in vederea obtinerii titlului executoriu sau, in cazul in care detine deja titlu executoriu, de a pune in executare respectivul titlu.
Pana sa primesc raspunsul solicitat de la firma de recuperari, am facut si o solicitare la biroul de credite pt a vedea situatia mea. La BC nu apar cu datoria de la descoperirea de card de 1670, ci doar cu cea de la cardul de cumparaturi.... iar aici e ceva ciudat in sensul ca spun ca am imprumutat 1400, datorez 2000, iar suma restanta de plata e 1200. In cazul asta datoria pretinsa de societatea de recuperari e prescrisa sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont laviniagheorghe laviniagheorghe Buna ziua, in vremea studentiei (2005) am avut un imprumut de 2000 de lei de la un IFN. Am achitat ratele pana la un moment dat, apoi nu am mai putut sa le ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie card de credit dalin dalin Buna ziua, Va rog mult daca se poate sa ma lamuriti cu privire la prescrierea unei datorii la un card de cumparaturi. Mama (care este decedata) a avut un ... (vezi toată discuția)
Prescrie imprumut in cit timp? gemilia gemilia AM CONTRACT DE IPOTECA PE CASA PT SUMA DE 2000 EURO PE UN AN DAR DOSARU EXECUTOR E DIN 2009 ,SA DEPUS SCTE LA DOSAR PINA IN 2010 MAI PRIMEAM SI EU CEVA ... (vezi toată discuția)