sotul a facut credit (1200ron)la ing inainte de casatorie( iulie 2005) si nu a platit nimik,in 2008 si 2009 au venit acasa la mama lui de la recuperari datorii dar e nu are nimik pe numele lui,de atunci au mai venit o data in 2010(februarie) dar nu au lasat nimik scrisoare acasa si nici mama lui nu a semnat nimik.
as dori sa stiu daca se poate prescrie datoria ,in cat timp? si cum pot afla daca sa prescris?
De regula in 4 ani de la ultimul demers facut de catre banca. Plicuri, somatii instiintari se considera tot demersuri. Pentru a vedea situatia datoriei dvs intrati pe www.birouldecredit.ro descarcati modelul de cerere de pe site si dupa ce il completati il trimiteti prin mail inapoi la ei. In maxim 3 zile lucratoare o sa primiti raspunsul. O data pe an raportarea este gratuita apoi trebuie sa platiti pentru fiecare raportare.
Termenul de prescriptie este de 3 ani, de la data cand s-a a devenit scadenta ultima rata neplatita. Pentru fiecare rata curge un nou termen de prescriptie de 3 ani, pana la data la care intreagul debit datorat a fost declarat scadent anticipat, daca s-a intamplat asta.
Exista mai multe cuze care intrerup executare sau care o suspenda. De exemplu cererea de executare silita adresata executorului sau orice act de executare face sa curga un nou termen de prescriptie. Daca se perima executarea, nu se mai tine cont de cauza de intrerupere reprezentata de actele de executare.
@gabymad...
Poate te ajuta :
O prima situatie care poate absolvi debitorul de plata creditului este implinirea termenului de prescriptie a creantei, care este de 3 ani.Aceasta inseamna ca daca timp de 3 ani, compania in bilantul careia se afla creanta bancara nu a facut niciun demers in vederea recuperarii creditului, fie ca e vorba de imprumuturi garantate sau negarantate, datoria se prescrie.
O a doua situatie in care debitorul restant ajunge sa nu mai poata fi obligat sa plateasca imprumutul este cand acesta nu poseda niciun fel de bun si nici nu este retribuit in vreun fel, asa incat banca nu isi poate recupera debitul nici prin executare silita si nici prin poprirea salariului, in perioada de prescriere. Aceasta situatie este valabila pentru creditele negarantate, in cazul celorlalte putand fi executate garantiile. Potrivit expertilor judiciari, in aceasta situatie creditul nu poate fi recuperat de la rudele debitorului, intrucat legea nu permite acest lucru.
Un al treilea caz in care este foarte probabil ca debitorul sa scape de obligatia rambursarii creditului este cand titularul de credit a parasit tara si nu a lasat in urma bunuri ce pot fi executate. Banca are mijloace legale de a il executa silit pe datornic, pe bunuri ori venituri obtinute in strainatate, insa procedura este complicata si poate fi chiar mai costisitoare decat valoarea creditului.
In prezent, exista o prevedere legala care permite urmarirea debitorului in afara spatiului tarii, in vederea executarii bunurilor pe care acesta le-ar putea dobandi acolo, care se bazeaza pe respectarea sentintei de executare date local, de catre forurile judecatoresti din afara tarii.
Atentie ! Prin casatorie debitorul, adica sotul tau, poate ajunge sa posede bunuri comune. Bunurile comune pot fi executate ! Solutia ar fi sa nu cumparati niciun bun de valoare pe numele vreunuia dintre voi.