avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită la cit timp se prescrie un credit de consum fara ...
Discuție deschisă în Executare silită

la cit timp se prescrie un credit de consum fara ipoteca catre o banca privata

buna seara ,va rog un sfat sa imi dati.au trecut mai mult de trei ani de la ultima rata neachitata la un credit de consum fara ipoteca,si am primit mai multe scrisorii de la banca si apoi de la inca doua firme de recuperare,ultima scrisoare ma instiinteaza ca voi fi executat silit,mentionez ca scrisoarea este de la o firma de recuperare ,a doua dupa banca care a vindut creantele ,si imi cere sai contactez pt intelegere amiabila si reesalonare de rate sau achitare intro luna a datorie cu discaunt de 15%din datoria totala restanta .ce sfat imi dati,si daca sa prescris datoria trecind trei ani si ceva .va multumesc
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 21:51, 29 Octombrie 2011
Este adevarat ca au trecut 3 ani ,dar intrebarea mea este pana cand trebuia sa platiti creditul care era ultima luna de plata?De aici pornind putem discuta ca sa stim anumite detalii.Termenul de 3 ani curge de la data la care ar fi trebuit sa platiti fiecare rata .Dati-ne amanunte mai multe.Daca au mai fost ceva sume de bani si au trecut 3 ani de la data cand ar fi trebuir sa platiti ,datoria este prescrisa.
buna seara din nou ,au trecut 3 ani de la ultima rata neachitata din credit ,adica sau platit rate din el dar au ramas rate neachitate,deci de la termenul scadent al unei rate neplatite au trecut mai mult de trei ani.va multumesc pentru ajutor
Cel mai probabil prescriptia a fost suspendata prin acele somatii/notificari.
mirabella-ana a scris:

........Daca au mai fost ceva sume de bani si au trecut 3 ani de la data cand ar fi trebuir sa platiti ,datoria este prescrisa.



Teoretic aveti dreptate, nu si in cazul lui @ionutfeli.
Recunoaste ca :
am primit mai multe scrisorii de la banca si apoi de la inca doua firme de recuperare,ultima scrisoare ma instiinteaza ca voi fi executat silit,mentionez ca scrisoarea este de la o firma de recuperare ,a doua dupa banca care a vindut creantele


Termenului de prescriptie a creantei, care este de 3 ani, se prescrie daca timp de 3 ani, banca la carte se afla creanta bancara nu a facut niciun demers in vederea recuperarii creditului, fie ca e vorba de imprumuturi garantate sau negarantate.

In speta, prescriptia este suspendata.

Vedeti OUG nr. 99/2006. Daca in termenul de prescriere banca nu se foloseste de dreptul sau de a executa debitorul ( ceea ce ma indoiesc ca se poate intampla la o banca!!!) ori nu mandateaza un executor extern pentru recuperarea creantei, sau nu trimite in judecata debitorul, debitorul nu mai are obligatia rambursarii datoriei, dupa trecerea a 3 ani de cand nu a mai platit ratele.

Ca fapt divers (pentru ca am spus ca ma indoiesc ca se poate intampla la o banca), banca la care am eu credit m-a anuntat azi printr-un sms ca sunt restant cu 2,75 euro din care 0,95 din luna trecuta.


Revin pentru @ ionutfeli


buna seara din nou ,au trecut 3 ani de la ultima rata neachitata din credit ,adica sau platit rate din el dar au ramas rate neachitate,deci de la termenul scadent al unei rate neplatite au trecut mai mult de trei ani.va multumesc pentru ajutor


Situatia se schimba putin, dupa ce ai dat informatia, dar nu de tot in ...bine.

Contrcatul bancar este unul cu executare succesiva. Pentru fiecare rata lunara trebuie sa treaca trei ani. Ai scapat de a mai plati rata doar pentru lunile care au trecut trei ani, dar cu conditia ca banca ori mandatarul ei, asa cum am mai spus mai sus, nu s-a folosit de dreptul sau.
Legea prevede ca in cazul cind un debitor este obligat la prestatiuni succesive, dreptul la actiune cu privire la fiecare din aceste prestatiuni se stinge printr-o prescriptie deosebita.


P.S. Multumesc, Ionut!=D>
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Darie Tudor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rate banci ancaoanaa ancaoanaa am mai multe credite,dintre care la unele nu am mai platit de mai bine de 3 ani.in continuare ma suna firmele de recuparare la care bancile le-au vandut ... (vezi toată discuția)
Despre prescrierea datoriilor ganeacristi ganeacristi buna am inteles ca prescrierea trebuie invocata. cum se invoca asta? cum se face? si daca executorul va cere incuvintarea instantei si va trece la poprire ... (vezi toată discuția)
Prescriptia datoriilor mioaranoni mioaranoni Va rog sa-mi spuneti de unde stiu daca datoria mea catre banca, ramasa neachitata din motive personale, s-a prescris? Termenul de 3 ani de prescriere poate ... (vezi toată discuția)