avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Schimbare forma de impozitare
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Schimbare forma de impozitare

care este cifra de afaceri in lei...pe care trebuie sa o ating pentru a trece de la imp. pe venit. micro....la impozitul pe profit, multumesc..
ps. cifra de afacerii reprezinta totalul veniturilor din incasarii cu tva cu tot(in caul meu un magazin mixt-sunt platitor de tva) sau se scade tva-ul?
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2015
comangheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:15, 20 Octombrie 2015
Nu este vorba de cifra de afaceri, este vorba de venituri:

Cod fiscal:

ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;

Norme:

4. Pentru încadrarea în condiţiile privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, prevăzute la art. 112^1 lit. a^1) şi lit. c) din Codul fiscal, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiaşi exerciţiu financiar.


ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.


Daca presupunem ca aveti doar venituri care compun cifra de afaceri, atunci 65.000 euro la cursul de la 31.12.2014: 4,4821 lei/euro.

Nu se ia in calcul tva-ul colectat, ci doar veniturile (in caz particular cifra de afaceri).
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
de la 01.01.2016 se va majora plafonul de la 65000 e la 100000 de euro.?..acesta tot referitor la trecerea de la imp. micro la impozitul pe profit....asa am inteles asera de la tv
Codul fiscal care va intra in vigoare de la 01.01.2016 precizeaza:

Art. 47. - Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) a realizat venituri, altele decât cele obţinute din desfăşurarea activităţilor, prevăzute la art. 48 alin. (6);
b) a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit microinteprindei 2014 steelart steelart - care este suma maxima ce poate fi incasata de o microinteprindere in 2014 ( 50.000 eoro sau 65.000 eoro ) ? (vezi toată discuția)
Impozit pe profit suciugeorgeta suciugeorgeta Daca in 2013 am fost la impozit pe profit iar la decembrie 2013 cifra de afaceri este sub 65000 sunt OBLIGATA sa trec la micro si depun 010? (vezi toată discuția)
Firma noua infiintata fifi58 fifi58 o firma noua infiintata cu capital social mai mic de 25 000 euro , cu domeniul de activitate comert este obligata sa fie platitor de impozit pe v. microintr. ... (vezi toată discuția)