avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificarea legii privind acordarea indemnizatiei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificarea legii privind acordarea indemnizatiei Pl-569/2015

Buna ziua,
Urmeaza sa imi depun dosarul pentru acordarea indemnizatiei. As dori sa optez pentru 1 an , insa in cazul in care se va aproba modificarea (85% in primul an si 1200 lei in al doilea) as opta pt doi.ani.
Am cateva nelamuriri:
1. Care este termenul maxim la care trebuie sa depun dosarul? (Ultima zi de concediu postnatal a fost 5 oct si momentan sunt in concediu de odihna pana in 19 oct inclusiv).
2. Care este perioada pt care se calculeaza 85%.Fetita este nascuta pe 30 iulie
3. Cum suna textul legii modificate..adica ma intereseaza daca are rost sa astept intrarea in vigoare. Nu as vrea sa aman depunerea dosaruli pana in ultima zi...si legea sa fie, de ex., pentru nasterile incepand cu.2016.
Mulrumeac.`q
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:34, 19 Octombrie 2015
1. OUG 111/2010
art. 15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:

a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).
.....

Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...


2. Data nasterii= 30 iulie

Perioada eligibila pentru CCC este august 2014 -iulie 2015.

3. n prezent, numai Senatul a votat modificarea legii privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor de până la 2 ani, astfel cine optează pentru primul sau al doilea an ar putea primi minim 600 de lei sau maxim 3400 în primul, iar în al doilea an cel mult 1200, indiferent de opţiune.

Proiectul de lege se afla in curs de legiferare la Camera Deputatilor care este for decizional in privinta acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc Marinel@ Marinel@ In cat timp după nașterea copilului se depun actele pt indemnizație creștere copil..? Eu având doar o pensie d handicap grad 2...si cu cat la sută se ... (vezi toată discuția)
Indemnizație Ionela96 Ionela96 Cand pot depune dosarul pentru indemnizație? După cate zile de la naștere? (vezi toată discuția)
Indemnizatia copilului SelenaMarina SelenaMarina Cand se depun actele pentru indemnizatia coilului? Dupa 42 zile de concediu de lauzie ? (vezi toată discuția)