avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere de reexaminare O.C.P.I.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere de reexaminare O.C.P.I.

Buna ziua,

Cum se calculeaza acest termen de 15 zile de la comunicare?
Zile lucratoare sau calendaristice?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 10:06, 21 Octombrie 2015
Sunt zile calendaristice, daca legea nu dispune altfel.

Codul de procedura civila:
Articolul 181 Calculul termenelor
(1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste;
3. cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an. Daca ultima luna nu are zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(2) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.

Am deja experiență cu aceste probleme de termene.
Mai pe înțelesul tuturor: prima și ultima zi nu se calculează.
Exemplu: dacă am primit un document de la Judecătorie (sau de oriunde, dar care are legătură cu legislația) pe data de 01.10.2015 și avem termenul de 15 zile pentru a face o cerere de Re-examinare, teoretic ar fi ultima zi de depunere 16.10.2015.
Dar, cum legea spune că prima și ultima zi nu se calculează, excludem data de 01.10 și data de 16.10, deci ultima zi de depunere ar fi data de 17.10, dar, cum pică într-o zi nelucrătoare (Sâmbăta), se va amâna pentru ziua de Luni, 19.10.2015 !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza ? ContSters382135 ContSters382135 Instanta spune : \" cu apel in 10 zile de la comunicare \" . Cum se calculeaza ? CALEDARISTIC sau LUCRATOARE ? (vezi toată discuția)
Termenul de apel simonaiulia simonaiulia daca o hotarare a fost data pe 10 decembrie 2014 si are drept de apel 30 zile de la comunicare , cum se considera cele 30 zile ? calendaristice sau lucratoare ... (vezi toată discuția)
Hotarari atacate în termenul de 15 zile ranedo ranedo Buna ziua! Cum se numara termenul de 15zile,lucratoare,calendaristice? Ex. -11 august 2017-data primirii Hotararii; -30 august 2017-data actiunii in ... (vezi toată discuția)