avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Factura neachitata !
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Factura neachitata !

Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea situatie :
- sunt patronul unui magazin de imbracaminte/incaltaminte . Inainte de criza am luat de la o firma, pantofi in valoare cca 300 mil vechi cu plata la 30 de zile, a inceput criza, marfa nu s-a vandut si nu o pot plati. Am vorbit cu persoana de la care i-am luat dar, nu doreste sa-i returnez pt ca, normal, i-ar conveni mai mult banii decit returul de marfa. A gasit ca pretext faptul ca pantofii nu mai au cutiile in care au fost livrati (le-am aruncat din lipsa de spatiu ) !

Ce a-si putea sa fac in aceasta situatie si, ce ar putea sa faca firma de la care i-am luat ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: PaulBogdan , utilizator 11:18, 27 August 2009
Pai firma de la care ati luat marfa ar putea sa solicite de la dvs. sa ii achitati marfa. De cele mai ulte ori se intampla pe calea somatiei de plata dupa o incercare de conciliere prealabila.
Dvs. nu ii puteti obliga sa primeasca marfa inapoi atata vreme cat nu exista un contract care sa ii oblige la asa ceva.. cu atat mai mult cu cat produsul nu se mai prezinta in aceiasi forma.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Vanzatorul ar putea sa va dea in judecata pentru recuperarea contravalorii facturii neachitate.
Somatia de plata - Ordonanta nr. 5 din 19 iulie 2001
Art. 1
(1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
(2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabilala data platii efective.

A venit si momentul sa primesc somatia prin posta !
Am vorbit cu executorul...nimic concret...se face referire la un bilet la ordin care a fost refuzat la plata din lipsa disponibil. Cei de la banca imi spun ca banca la care era biletul nu trebuia sa-l accepte pt ca era intr-un format vechi si, intre timp s-a schimbat...inca ceva, biletul si somatia este pt intreaga suma dar, din momentul in care am luat marfa si pana in prezent, eu am mai virat din bani cca 30%.
La ultima discutie, persoana in cauza mi-a dat de inteles ca ar fi dispus la o esalonare a sumei...

Intrebarile ar fi:
1- daca vom cadea de acord la o esalonare, cum ramane cu somatia? Va trebui sa-si retraga cumva somatia ?
2- cum ramane cu executorul ? cand am discutat cu el, mi-a spus ca pot sa fac contestatie ?
3- trebuie sa fac un act din care sa reiasa ca am ajuns la un acord ?
4-ce se intampla daca nu ajung la o intelegere ?

multumesc
Sincer sa fiu .. imi este greu sa deduc din ce spuneti dvs. daca este o somatie -punere in intarziere- sau este vorba de somatia executorului dupa inceperea executarii. Poate ar fi bine sa ne spuneti ce scrie in acea somatie.
In mare zice asa:
Proces verbal incheiat intre executor jud si ...avand de executat titlu executoriu pt Bilet la Ordin ...in suma de...investit cu formula executorie...pt recuperarea de creante.
Prezenta constituie titlu executoriu....

Somatie
va somam ca in termen de o zi sa platiti suma de...

Alte discuții în legătură

Executare silita executor bancar Sergia Sergia Daca s-a emis o Instiintare de plata din partea unui executor bancar pe suma totala aferenta unui credit bancar ipotecar se mai poate reveni asupra ei daca se ... (vezi toată discuția)
Executare silita dany3377 dany3377 Buna ziua. Am un credit restant cu peste 90 de zile, la un IFN. In urma acestor restante am incheiat un acord de plata, reesalonare a sumei datorate. Am ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o datorie recuperata de executor enetatiana enetatiana Buna ziua , Situatia este urmatoarea: Acum vre-o 4 ani sotul meu a contractat un CAR,din anumite motive (niste necazuri cu copilul la nastere)am intarziat cu ... (vezi toată discuția)