avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... execeptie de neconstitutionalitate?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

execeptie de neconstitutionalitate?

OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc
completata si modificata de OUG 92/2014

Art. 22,
(6) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activităţi de jocuri de noroc la distanţă, aşa cum sunt definite la art. 10 alin. (1) lit. h)-n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N."



Amenda de 5.000 lei incalca art.30 din Constitutia Romaniei privind libertatea de exprimare?

Este vorba de amenda aplicata tuturor cetatenilor romani care pariaza online la alte firme decat cele aflate pe lista statului.

Pariul este o intelegere (un contract) intre doua sau mai multe persoane (fizice sau juridice) cu privire la producerea sau neproducerea unui anumit eveniment aleator,
o intelegere care poate sa fie sustinuta de fiecare participant, cu o anumita suma de bani, in functie de propria sa credinta in producerea respectivului eveniment.


"Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activităţi de jocuri de noroc la distanţă,
aşa cum sunt definite la art. 10 alin. (1) lit. h)-n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N." (art. 22 (6), al OUG 77/2009 completata si modificata de OUG 92/2014)

Cu alte cuvinte statul prin ONJN ne alege, noua tuturor romanilor cu drept de vot, o lista de firme de la care trebuie sa cumparam pariurile online.

Daca totusi alegem liber sa cumparam pariurile online de la o firma care nu se afla pe lista statului, acesta ne va pedepsi cu o amenda de minim 5.000 lei,
pe noi - toti romanii majori - cu drept de vot.

Asadar statul se substituie liberului nostru arbitru si ne limiteaza dreptul la libera alegere.

"Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie
ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale." (Constitutia Romaniei art. 29 (1))

Eu gandesc ca multe firme, care nu se afla pe lista impusa de stat, imi reprezinta mai bine interesele prin pariurile (contractele) pe care le ofera.

Eu am opinia ca multe firme, care nu se afla pe lista impusa de stat, imi reprezinta mai bine opiniile prin pariurile (contractele) pe care le ofera.

Eu cred ca multe din pariurile (contractele) pe care le ofera unele firme, care nu sunt pe lista statului, imi sunt mai favorabile.

Pana aici statul nu ma amendeaza pentru ca gandesc, pentru ca opinez si cred, dar...


"Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau
prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile". (art. 30 (1) din Constitutia Romaniei)

Un mod de exprimare a aprecierii pentru un anumit produs este actul de cumparare a acestuia - iar pariul (contractul) - este un produs.

Pariul este un produs la fel cum sunt contractele de asigurari, melodiile, filmele, cursurile, painea, cartofii, hainele, contractele de imprumut,
obligatiunile de stat, etc...

Statul imi violeaza dreptul la exprimare asupra unui anumit produs (pariul) prin faptul ca-mi inhiba actul de cumparare a acelui produs .

Daca vreau sa ma exprim pozitiv asupra unui produs il cumpar.
Exprimarea opiniilor asupra unui produs prin cumparare este foarte utilizata in reclame.

Dar statul ma amendeaza cu o suma exorbitanta daca indraznesc sa cumpar alt produs de la alta firma decat de la cele aflate pe lista statului.

Lista statului cu firmele de la care am voie sa cumpar reprezinta un fel de cenzura.

(Cenzura de orice fel este interzisă. - Constitutia Romaniei art. 30 (2))

Lista de cuvinte interzise utilizata de cenzura dictaturii comuniste s-a transformat intr-o o lista de firme obligatorii?
Se poate extinde monopolul statului pe activitatile economice asupra banilor cetatenilor?
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2015
alex_catalin_ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai avem constitutie ? BX BX Referitor la legea nr 217-2015 - nu s-a sesizat nimeni ca se incalca direct constitutia ... (vezi toată discuția)
Dreptul la liberă exprimare vs. statutul de angajat. este legal un cod de conduită care reglementează inclusiv activitățile din afara instituției? Catalin P Catalin P Dupa anul nou, angajatorul (unul maare, de stat) mi-a trimis pe mail un \"Cod de conduita pentru angajati si colaboratori\". Sunt informat ca acest cod de ... (vezi toată discuția)
Participarea la pariuri sportive pe internet sunt permise de catre oug nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc adriana7 adriana7 Buna ziua. As avea si eu o chestiune de clarificat. As vrea sa stiu daca a paria pe internet la diverse firme de pariuri on-line( Gamebookers.com , ... (vezi toată discuția)