avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inchiderea punctului de lucru in perioada de C.I.C si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inchiderea punctului de lucru in perioada de C.I.C si zile de concediu odihna ne luate

Buna ziua!!
In oct 2011,m-am angajat la o firma, care deschisese de curand un punct de lucru in Brasov,ei avand sediu central in Bucuresti.In aprilie 2013,am ramas insarcinata si in august 2013 am intrat in concediu de odihna si apoi direct in prenatal pana am nascut(noiembrie 2013).zilele de concediu de odihna mi-au fost date doar pana in luna august din anul respectiv.ar mai trebui sa imi dea pana la sfarsitul anului?as m-ai beneficia de zilele de odihna?Firma intre timp a inchis(2014)puctul de lucru din Brasov,automat si desfintarea postului meu, sediul ramanand in Bucuresti.Eu pe data de 28 oct 2015 inchei C.I.C si stiu ca pana atunci, trebuie sa fac o cerere, ca doresc incetare suspendarii contractului si ca revin la lucru,numai ca eu avand domiciuliul in Brasov, nu ma pot duce in Bucuresti.Ar putea sa ma bage in somaj?tinand cont ca eu nu ma pot duce la Bucuresti si in cat timp ma poate baga in somaj?Ce obligatie are angajatorul fata de mine si bineinteles si eu ce conditii ar trebui sa indeplinesc fata de ei.
Va multumesc!!
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
POLoredana, utilizator
Cel mai recent răspuns: POLoredana , utilizator 09:33, 27 Octombrie 2015
CO se acorda aferent perioadei lucrate pana la data intrarii in CCC.

Pentru durata CCC nu se acorda CO.

1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se face in baza aceluiasi contract de munca, nefiind nevcesara incheierea altuia nou.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.
In cazul in care nu are un alt loc de munca, exista posibilitatea sa beneficiati de somaj.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .
Buna ziua!!!
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru timpul acordat
O zi frumoasa!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil NKL2111 NKL2111 Buna ziua, Eu sunt in ccc si am optat pentru varianta cu 1 an, adica pe 20 noiembrie 2013 trebuie sa ma intorc la serviciu. Astazi am fost anuntata ca ... (vezi toată discuția)
Intrare in somaj pgabriel2878 pgabriel2878 Buna ziua.Am o mica problema.Sotia mea a terminat CCC si a cerut administratorului firmei la care este angajata sa o bage in somaj.Aceasta sustine ca nu este ... (vezi toată discuția)
Revenire din ccc RamonaI RamonaI Buna ziua am si eu o intrebare...sunt in ccc pe o perioada de 2 ani in martie copilul implineste varsta de 2 ani.....firma la care am lucrat anterior poate sa ... (vezi toată discuția)