Ce anume trebuie sa-mi prezinte mie banca? Nu mi-a aratat niciun algoritm de calcul al dobanzii, nu mi-a comunicat care este valoarea acesteia in procente,
Aveti contractul de credit incheiat intre dvs. si respectiva institutia finaciara. Acolo ar trebui sa regasiti raspunsurile la toate nelamuririle dvs. Adica:
- mod de calcul dobanda;
- din ce este aclatuita dobanda;
- daca dobanda este variabila ori fixa;
- daca este variabila in functie de ce elemente/element variaza;
- informarile in scris pe care vi le transmite banca atunci cand intervin modificari ale elementelor variabile (dobanda, comisioane, asigurari, etc.) din contractul dvs. de credit;
- comisioanele pe care sunteti obligata sa le platiti;
- DAE (dobanda anuala efectiva). In cazul in care in contractul dvs. nu este prevazuta si aceasta dobanda, atunci creditul dvs. este considerat lipsit de dobanda.
- cuantumul dobanzii penalizatoare si modul de calcul al acesteia;
- un scadentar in care sunt descrise ratele pe care sunteti obligata sa le achitati, din ce sunt alcatuite acestea si data la care trebuie sa le achitati;
- mai multe scadentare in cazul in care au exista modificari ale elementelor variabile din contractul dvs;
- extrasele de cont. Aveti dreptul la un extras de cont/luna gratuit din partea Bancii.
Luati toate aceste documente si mergeti la un avocat si opriti abuzurile bancii.
Aveti legea 289/2004 (abrogata- legea sub imperiul careia a luat fiinta contractul dvs.), Ordonanta 21/1992, Legea 193/2000, Legea 296/2004, Legea 363/2007, OUG 174/2008, OUG 50/2010 (abroga Legea 289/2004) + Legea 288/2010 (depinde de actele pe care le aveti incheiate cu banca), etc.
[ link extern ] /