avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva 5% pentru constructii noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva 5% pentru constructii noi

Vreau sa intreb urm:daca am achizitionat un ap nou de la un dezvoltator cu tva 5% in viitor voi mai putea cumpara un astfel de apartament tot cu tva 5 %?
Cel mai recent răspuns: Cont Expert 4972 MBM , Contabil 11:08, 30 Octombrie 2015
Cf art. 140 alin 2^1 lit c) din Codul Fiscal c) "livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%"

nu mai aveti cum sa cumparati inca o locuinta cu TVA 5%. Deocamdata in noul cod fiscal valabil pt anul 2016 nu sunt prevazute modificari referitoare la achizitie, ci este marit doar plafonul de la 380.000 la 450.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la a doua locuinta? irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua.Stie cineva daca la programul a doua casa tva ul este tot de 5%? (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere pentru tva 5% cumparare apartament AnaMariaFilo AnaMariaFilo Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul cumpararii unui aparament care se incadreaza in criterille necesare pentru TVA de 5% ambii soti trebuie sa declare ... (vezi toată discuția)