Buna ziua
Am fost plecata in delegatie in afara localitatii de domiciliu (3 zile).In ultima zi s-a hotarat sa plecam spre casa la ora 11.00, cand normal am fi avut activitate de instruire. Cand am iesit din restaurant de la micul de jun, am suferit un accident in sensul ca mi-am rupt laba piciorului cand am calcat in gol cand cautam o toaleta.Acest accident a avut drept urmare punerea piciorului in ghips. Este acesta un accident de munca?
Legea 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, art. 5:
g) accident de muncă - vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
In cazul dumneavoastra:
-ati suferit o vatamare violenta
-va aflati in indeplinirea unor indatoriri de serviciu
-daca urmarea a fost incapitate temporara de munca (concediu medical) de min. 3 zile,
atunci este accident de munca.
Evenimentul produs trebuia comunicat la ITM, iar la nivelul angajatorului sa sa efectueze cercetarea ca AM.
Fara a va indispune, voi scrie: daca se obtine viza ITM, evenimentul se incadreaza/ se inregistreaza ca AM. Am scris "daca" deoarece ati facut o precizare, citez: " .... Cand am iesit din restaurant de la micul de jun, am suferit un accident in sensul ca mi-am rupt laba piciorului cand am calcat in gol cand cautam o toaleta. .... ". Nu am de unde sa stiu cum va interpreta ITM (numai in urma cercetarii se poate identifica daca nu a fost vorba de o "stare de agitatie" ..... indusa de alimente/ lichide consumate la micul dejun).
Si eu am considerat la fel dar cei care fac cercetarea , datorita presiunilor angajatorului nu doresc sa interpreteze astfel deoarece intre orele 9-12 am fi avut activitate , ori aceasta nu s-a efectuat, avand program liber . Ei chiar induc ideea ca mi-as fi rupt piciorul in programul meu liber, drept pentru care mi-au transmis ca nu va fi declarat accident de munca deoarece nu ma aflam in procesul muncii pentru care am fost delegata.
E CORECTA O ASTFEL DE INTERPRETARE?
Puteti contesta PV de cercetare eveniment, in scris cu nr. de inregistrare/ data de la firma (in conditiile in care cercetarea se efectueaza in comun de catre o comisie desemnata prin decizia angajatorului dvs. si a angajatorului firmei unde ati fost in delegatie) si sa sesizati ITM printr-o nota scrisa, depusa cu nr. de inregistrare/ data.
Exista insa o conditie - sa aveti argumente care sa va sustina punctul de vedere (de exemplu un program al desfasurarii activitatii in care sa fie mentionata perioada in litigiu, program aprobat de catre angajatori - firma la care sunteti salariat si firma la care ati fost in delegatie). Puteti nominaliza martori care sa va sustina punctul de vedere (inclusiv persoane de la restaurant).
Accident de munca
kenzzo2k
Buna seara
Socrul meu lucreaza intr-o firma de prelucrari metalice. Incidentul s-a petrecut astfel:
Colegul la macara, el dirija de jos. El striga: ba ... (vezi toată discuția)