avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna seara

Socrul meu lucreaza intr-o firma de prelucrari metalice. Incidentul s-a petrecut astfel:
Colegul la macara, el dirija de jos. El striga: ba opreste sa mut bucata de tabla(material brut), ala s-a grabit si nu a mai asteptat iar bratul macaralei a lovit bucata de tabla si a cazut peste piciorul socrului meu, suferind astfel o fractura la femur.
Maine dimineata intra in operatie urmand sa i se monteze o tija.
Deja a fost vizitat de cineva din conducere si cred ca se incearca musamalizarea.
Ce drepturi are socrul meu si ce risca angajatorul?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:01, 11 Februarie 2015
Pui o intrebare prea larga. La modul general ...ce depturi? Operatie si concediu medical.Ce risca angajatorul?
Daca sunt indeplinite conditiile de protectie a muncii : nimic.
Evenimentul produs trebuie anuntat de indata de catre angajator la ITM conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 Definitie termeni.
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca angajatorul nu a anuntat evenimentul, puteti anunta dvs. producerea acestuia.
ITM va dispune cercetarea evenimentului si daca este vorba de un accident de munca, firma se va inregistra cu acesta.
Angajatorul va primi amenda contraventionala pentru neanuntarea evenimentului si daca se vor gasi nereguli la cercetarea evenimentului, amenzi contraventionale si pentru aceste nereguli.
Daca evenimentuil nu va fi cercetat ca AM, se pot ivi discutii intre victima si firma, legate de plata concediului medical, respectiv de plata unor operatii efectuate, legate de perioada de recuperare medicala, legate de plata corespunzatoare asigurarii pentru accidente a lucratorilor, de plata unor drepturi mentionate in contractul colectiv de munca pentru cazul producerii unor AM, etc.
Daca veti dori sa obtineti despagubiri morale si despagubiri materiale, dupa caz, pentru evenimentul produs, cercetarea evenimentului produs ca AM, poate fi un atuu al victimei impotriva firmei/ persoanelor raspuinzatoare de producerea evenimentului, in fata instantei de judecata.
Din cate am inteles a fost trecut ca accident de munca de cei de pe salvare si asa a fost inregistrat si in spital. Se autosesizeaza cineva din oficiu sau chiar trebuie sa mearga cineva(el sau firma) si sa se roage de institutia statului sa inregistreze AM?
Firma are obligatia sa anunte imediat prin telefon/ fax/ e.mail, etc. la ITM si sa completeze ulterior anexa 13 la HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru comunicarea evenimentelor.
Daca firma nu a respectat prevederile de mai sus, sesizati dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Salvarea mentioneaza evenimentul ca accident, poate sa si anunte ITM, dar cel mai sigur este sa sesizati si dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca in timpul seviciului bună ziua, am suferit ... amaogrean81 amaogrean81 Accident de munca in timpul seviciului Bună ziua, am suferit un accident de muncă, în timp ce mă deplasam la o alta firmă pentru a îndeplini obligatii ... (vezi toată discuția)
Accident de munca paulica_67 paulica_67 Lucrez la o asociatie de proprietari ca ingrijitor imobile cu contract de munca.printre atributiile mele mai fac si cele legate de subsol,curatenie inlocuire ... (vezi toată discuția)
Accident de munca stivuitor Brasov_ady Brasov_ady Buna ziua, Am avut un accident in munca in data de 20.10.2019 din cauza unei defectiuni la stivuitor, (90 zile cel putin de cm + 5 zile spitalizare si ... (vezi toată discuția)