avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Lucrez la o asociatie de proprietari ca ingrijitor imobile cu contract de munca.printre atributiile mele mai fac si cele legate de subsol,curatenie inlocuire tevi sau schimbat senzorii pe scara.acum o saptamana ,cand am taiat o bucata de tabla sa sudez o usa la subsol ,mi a intrat un span in ochi.am fost la doctorul oftalmolog din orasul nostru ,dar acesta mi a recomandat sa merg in alt oras pt ca avea mana in gips si nu putea lucra.am cerut sefului meu 100 de lei ca avans pt a ma putea deplasa in alt oras.am fost acolo , mi a scos spanul din ochi si mi a dat niste picaturi.astazi, peste o saptamana ,cand ne a dat salariul, mi a oprit cei 100 lei ,motivand ca a fost vina mea. Mentionez ca noi facem protectia muncii si era semnata.intrebarea mea este daca incidentul acesta ae poate cataloga ca un accident de munca. As mai putea sa mai fac ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2019
paulica_67, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:03, 10 Octombrie 2019
Evenimentul trebuie comunicat la ITM si cercetat de o comisie desemnata de catre angajator prin decizie interna. Fiind vorba de o asociatie de locatari posibil ca asociatia sa aiba incheiat un contract de prestari servicii cu un SEPP care poate efectua cercetarea evenimentului produs.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale atunci asociatia inregistreaza AM si completeaza FIAM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca presedintele asociatiei care este angajatorul nu a comunicat evenimentul la ITM si nu a dispus cercetarea evenimentului produs puteti sesiza dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
ITM va efectua o ancheta, angajatorul va primi cel mai probabil, o amenda contraventionala si se va dispune cercetarea evenimentului produs.
Angajatorul a comis un abuz oprindu-va cei 100 lei din salariu.
In alta ordine de idei, puteti taia legal o tabla, folosind aparatul de sudura numai daca sunteti sudor calificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)
Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)