avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pfa arhitect stagiar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pfa arhitect stagiar

Buna ziua,

Momentan sunt angajat cu carte de munca la o firma de proiectare. Angajatorul mi-a cerut sa fac PFA. Problema este ca sunt inca in perioada de stagiatura, adica nu am drept de semnatura.
Pot sa infiintez PFA ca arhitect stagiar? Pe ce alt domeniu as putea sa activez ca PFA, mentonez ca am diploma de arhitect, iar pe cartea de munca am mai avut contract ca "designer industrial", nu stiu exact perioada.
Cu ce este diferit PFA de BIA (birou individual de arhitectura)?

Mmultumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 20 Iulie 2009
Dreptul de semnatura ca arhitect se poate exercita in cadrul birourilor individuale, birourilor asociate, societatilor comerciale de proiectare sau altor forme de asociere constituite conform legii.
Persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege poate solicita înscrierea în Ordin Arhitectilor şi înregistrarea în TNA, după caz, printr-o cerere adresată preşedintelui filialei teritoriale în raza căreia domiciliază.
Cererea se depune, în dublu exemplar, la sediul filialei teritoriale şi va cuprinde:
a) numele, prenumele şi domiciliul solicitantului;
b) locul şi data naşterii;
c) elementele actului de identitate: seria şi numărul actului, codul numeric personal, data eliberării şi organul emitent;
d) indicarea diplomei care atestă calitatea de licenţiat în arhitectură: numărul, data de eliberare şi emitent;
e) indicarea sediului profesional unde solicitantul îşi exercită sau doreşte să exercite profesia;
f) modalitatea în care solicitantul doreşte să îşi exercite profesia;
g) menţiunea înscrierii anterioare în Ordin şi înregistrarea în Tabloul Naţional al Arhitecţilor.
Cererea va fi însoţită în mod obligatoriu de următoarele acte care dovedesc împrejurările sus-menţionate, depuse de către solicitant, într-un singur exemplar:
– copie legalizată după diploma de studii sau adeverinţă emisă de instituţia de învăţământ prin care se dovedeşte că solicitantul a promovat examenul de diplomă;
– certificatul de acordare a dreptului de semnătura –pentru cei care solicită înscrierea în Tablou la secţiunea drept de semnătură;
– copie de pe actul de identitate al solicitantului;
– copie de pe actele de stare civilă ale acestuia în cazul schimbării numelui;
– copie de pe certificatul de naştere;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
– în condiţiile unei înscrieri anterioare în Ordin, un certificat, eliberat de filială teritorială în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, privind situaţia disciplinară şi cauzele retragerii sau încetării calităţii de membru al Ordinului;
– curriculum vitae;
– două fotografii, pentru legitimaţia de membru al Ordinului;
– copie după dovada achitării taxei de înscriere;
– cetăţenii români cu domiciliul în România, care solicită primirea în profesie pe bază de diplome eliberate de o instituţie de învăţământ superior din străinătate, vor depune şi dovada echivalării diplomei în condiţiile legii.
Arhitectul care îşi schimbă domiciliul are obligaţia de a solicita transferul în filiala teritorială din raza unde domiciliază printr-o cerere adresată în scris preşedintelui filialei respective, în termen de maxim 30 de zile de la schimbarea domiciliului.
Nu iti poti face BIA daca esti inca stagiar, poti doar sa te faci alt tip de PFA. Cu toate astea, alt tip de PFA nu iti va folosi la obtinerea dreptului de semnatura, deoarece nu iti vei indeplini stagiul. Angajatorul tau nu cunoaste legea profesiei voastre, poate ar fi bine s-o citeasca.
Daca inteleg bine BIA este acelasi lucru cu PFA pentru arhitecti, deci neavand drept de semnatura nu pot face PFA.

Atunci ar fi posibil sa raman angajat (pentru stagiatura de arhitect) si in acelasi timp sa fac PFA pe designer industrial si sa colaborez cu aceeasi firma?

Multumesc mult
Exista aceasta posibilitate, intrucat o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa ma inregistrez ca pfa cod 7410 - design specializat? Constantinesis Constantinesis Buna ziua Sunt arhitect fara drept de semnatura si doresc sa colaborez pe site-uri de freelancing gen UPWORK sau chiar sa imi creez un website personal pentru ... (vezi toată discuția)
Lichidator si executor - studii necesare anvistef anvistef ce scoala trebuie sa ai pentru a deveni lichidator si executor,va rog (vezi toată discuția)
Legat de legea arhitectilor simonik28 simonik28 Am o nelamurire legat de acest articol,sunt un arhitect stagiar,am terminat de 2 ani facultea am lucrat un an ca si angajat pe contract de munca,iar intre timp ... (vezi toată discuția)