avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobandirea cetateniei romane!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobandirea cetateniei romane!

va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
sunt cetatean al republicii moldova si as dori sa dobandesc cetatenia romana.
prin ambasada de la chisinau poate sa dureze si 2-3 ani chiar mai mult, dar stiu ca exista si un mod mai rapid de 6-7 luni prin care sa dobandesc cetatenia cumva prin instanta.
va rog mult sa-mi spuneti ce lege sa urmez si ce cale. cum sa-mi rezolv problema mai repede?

multumesc, dumitru
Cel mai recent răspuns: constant1313 , utilizator 15:35, 12 August 2010
Cetatenia romana se acorda la cerere persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca îndeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici în trecut nu a întreprins asemenea actiuni; c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra în viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.
Termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume care depasesc 500.000 euro.B-)
Vedeti in ce masura va sunt apicabile urmatoarele dispozitii ale LEgii nr. 21/1991 a cetateniei romane:

ART. 10 ind.1
(1) Fostii cetateni romani care inainte de 22 decembrie 1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul II pot redobandi ori li se pate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b), c), e) si f).
(2) Dispozitiile art. 10 alin 2-4 se aplica in mod corespunzator.

Pentru mai multe detalii, puteti vizualiza site-ul ministerului justitiei -totul despre cetatenie.
Sunati la nr de tel. +40725 135 494 (Romania), sau la 068 30288 in Moldova si veti fi cosiliat de un avocat bun care poate sa va incadreze in timpul mentionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea cetateniei romane gina bratileanu gina bratileanu B-)Salut! ma poate ajuta cineva? sant cetatean din md,m-am casatorit cu cetatean roman si vreau sa depun actele pentru cetatenie.in cat timp mi se va da ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie ASKIM3GET ASKIM3GET Buna seara Am o fetita nascuta aici in Romania, tatal ei este cetatean turc, iar noi nu suntem casatoriti. Poate sa ia tatal copilului cetatenie romana ... (vezi toată discuția)
Documente cetatenie romana Alexa_Alexa Alexa_Alexa de ce documente anume am nevoie ca sa-mi fac cetatenie romana fiind in md? (vezi toată discuția)