Am si eu o problema .
Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape toti vecinii si-au instalat centrale de apartament cu o exceptie , vecinii mei din stanga ( 2 persoane intr-un apartament de 3 camere), care de atunci stau in camera cea mai mica (care nu are perete comun cu apartamentul meu) si se incalzesc cu un radiator .Deci peretii comuni cu ei sunt toata iarna reci.Deasupra de apartamentul meu se afla uscatoria , in care nu exista nimic de incalzit si se mai tine si toata iarna geamul deschis.In apartamentul de la etajul 2 ( dedesupt de al meu ) nu locuieste nimeni , deci nu se incalzeste acest apartament. In apartamentul meu s-a format mucegai , mai ales pe peretii comuni si exista o mare umiditate . Oricat a-si incalzi eu apartamentul tot se formeaza mucegai si umiditatea este foarte mare.zugravesc aproape in fiecare an.Mentionez ca vecinii mei nu sunt niste oameni saraci isi fac vacantele in starainatea , excursii....
Vreau sa stiu daca exista o lege care sa oblige proprietarii de apartamente nelocuite sau care nu le incalzesc , sa aiba o anumita temperatura pe timpul iernii? Cu uscatoria ce se poate face?
Va multumesc si astept raspunsuri care sa ma pot ajuta .
Nu exista o astfel de lege.
Exista insa un proiect de lege ,care zace prin parlament, si care prevede obligativitatea incalzirii apartamentului . Va fi votat intr-o viata viitoare.
Am si eu o problema .
In apartamentul meu s-a format mucegai , mai ales pe peretii comuni si exista o mare umiditate . Oricat a-si incalzi eu apartamentul tot se formeaza mucegai si umiditatea este foarte mare.
Cum este incalzit apartamentul sa nu se formeze mucegai?
Ce am sa scriu este concluzia mea generala in urma unor discutii cu vecini dar si ce am citit aici pe forum. O sa dau si citeva sfaturi practice.
Am ajuns la ideea ca multi (poate prea multi) proprietari sufera de, cum numesc eu, sindromul Eu. Eu si mie dar pina la punga, multe plingeri si victimizari (daca este pe nota de plata a vecinului) si cu sufletul in rai, daca se poate in acelas timp.
Pe tema perete comun si igrasie, am avut o discutie cu vecinul de vis-a-vis de mine. La mine nu se locuieste +CT, deasupra si sub mine nu se locuieste, la el la fel. El spune: are igrasie pe peretele comun (cu mine) la sufragerie. Am vizitat camera cu mucegai care nu era motiv de panica. In plus, in primele 2 minute imi pune si legea 18 cu incalzirea obligatorie a apartamentelor. A adaugat ca CT-ul lui consuma mai mult si a pus radioatoare si pe balcoane numai sa evite mucegaiul in apartament.
La mine nu este igrasie nici macar pe balcoane.
1) M-a uimit sterilitatea camerei (curat si organizat) dar si volumul mare de moblia intr-o singura camera. Peretele cu mucegai ( o usoara tenta) este total blocat de un dulap cit tine peretele ca lungime si inaltime. Camera are deschidere la balcon, separat de un zid cu geamuri si usa (termopan). Multa, multa mobila, mult, mult termopan si draperii grele (duble) cit este peretele de mare.
2) Sentimentul de invinovatire care a fost servit: are CT-ul pe balcon si normal ca sa nu inghete se pun radioatoare si nu din lipsa caldurii ale apartamentele vecine cum s-a servit.
3) Am venit cu o propunere dar punga lui de bani era inclusa. Aici s-a incheiat discutia si mi-a explicat ca nu se plinge de fapt, zice asa ca si-ar dori vecini peste tot care sa locuiasca. Sindromul Eu asa arata.
Sfaturi:
a) Hidrometru in apartament: vara sub 60-65%, iarna 40-45%.
b) Aerisile zilnice prin curent in casa: minim 3x10min, toate usile, geamurile, balcoanele deschise.
c) Mobilat spartan ( nu mai este modern tona de mobila )mai ales pe peretii comuni si in general. Evitarea covoarelor mari.
d) Hata la bucatarie: deschisa cu 5 minute inainte si inchisa cu 5 min dupa terminarea activitatii la aragaz.
e) Baia: aerisita dupa fiecare dus/ cada.
f) Rufe la sucat: nu in apartament. Poate balcon cu geamul deschis. 4-6 kg haine spalate da 2.5 L apa in aer. Atentie.
g) Schimbarea asternutul de pat des.
h) incalzirea corespunzatoare la 20-22C.
Surpriza este: apartamentele locuite formeaza mai mult condens /umiditate decit cele nelocuite si neincalzite. Daca se masoara umiditatea la un apartament nelocuit, spartan mobilat si neincalzit rezultatul este procentul de umiditate este mai mic in comparatie cu vecinul care locuieste, incalzeste, are 5 tone de mobila, 2 rinduri de draperii la toate geamurile si termopane peste toate gaurile si aeriseste+incalzeste corespunzator. Daca se gateste si fara hata, atunci- cireasa de pe mucegai. Daca ai un singur apartament in vecinatate care nu este locuit, se scoate degetul aratator si se stabileste sursa mucegaiului dar se scoate la plimbare si sindromul Eu.
De ce spartan? Vara este umiditate crescuta si toate materialele (mobila, covoare, draperii, parchet, etc) absorb / se impregneaza cu umiditatea din timpul verii si se degaja in aparatment pe timp de iarna. Se adauga pe timp de iarna si numarul de persoane care locuiesc in apartament si participa la ridicarea procentului de umiditate.
Majoritatea blocurilor au intilnit ierni grele, veri calduroase, fara balcoane inchise, fara termopan si fara caldura, ani de zile. Nu era o problema cu igrasia.
Indiferent cit ar incalzi vecinii, daca nu se tine cont de sugestiile mai sus mentionate, degeaba. La casa pe pamint, fara vecini si pereti comuni cu altii, se face igrasie din motivele de mai sus.
doamna dinculeana ,cum au spus si colegii de forum mai sus legea nu obliga pe nimeni sa ai o anumita temperatura iarna.
dvs puteti sa va izolati peretele interior cu polistiren extrudat de 2-5 centimentri grosime depide ce alegeti si scapati de mucegai .
@viqua : din cele expuse rezulta ca aparitia mucegaiului este un proces inevitabil. Un fel de blestem.
Mucegaiul este rezultatul unui regim termic necorespunzator . Chiar si o 'usoara tenta' de mucegai daca exista ,tot in plamanii locatarilor ajunge. Despre asta e vorba. grea fizica...:rtfm: