avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul la apa calda sau la apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul la apa calda sau la apa rece

buna ziua!
fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc.
apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre radet.

peste 5 zile vor sa ne opreasca apa ambelor scari datorita restantelor avute de scara vecina ( cam in procent de 80%).

cei care nu au centrale termice vor sa se opreasca apa rece. astfel ei sa poata avea apa calda.
cei cu centrale vor sa se opreasca apa calda.

intrucat apa rece e vitala, de ea avem nevoie cu totii atat la bucatarie cat si la baie, care e ce-a mai buna cale , legala, de a constrange atat administratia blocului cat si pe ceilalti locatari sa platim apa rece si sa nu mai impartim banii la apa calda?

multumesc anticipat!
#-o
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 14:54, 9 Noiembrie 2015
Badeaic a scris:
cei care nu au centrale termice vor sa se opreasca apa rece. astfel ei sa poata avea apa calda. cei cu centrale vor sa se opreasca apa calda.

Variante posibile:
1. Unul din cei doi furnizori vor lua hotararea de a opri apa (rece sau calda) daca asociati nu plateste si nu asociatia de proprietari.
2. Lamurindu-va ca asociatia a platit un furnizor acum ramane pericolul ca celalalt furnizor sa nu va mai dea apa rece. Dar eu cred ca daca nu o sa aveti apa rece vor suferi atat cei cu centrala cat si cei fara centrala.
Solutii posibile:
- presedintele asociatiei (nu administratorul) samearga la furnizor si sa incheie cu acesta o intelegere scrisa prin care se angajeaza sa plateasca datoria acumulata in kod esalonat... si furnizorul o sa va livreze in continuare apa.
- presedintele (nu administratorul) sa actioneze imediat pentru recuperarea datoriilor de la proprietarii restantieri. Trebuia sa faca acest lucru cu mult timp inainte de a se ajunge in aceasta situatie.

Cat despre satisfactia ca ati putea acuza pe cineva de delapidare de fonduri, e poate o gluma si va pierdeti timpul cu asta. Ce avea sa delapideze administratorul care nu are bani incasati nici macar sa achite facturile!?#-o

Problema Dvs. e mult mai grava.
Sa presupunem ca ramaneti doar cu apa calda.
- cei buni platnici vor bransa CT la apa calda ( CT vor consuma infim, clar, da ? )
- ceilalti vor consuma apa calda si unde nu e cazul ( WC )
Rezultat: restantele vor exploda; daca rau platnicii nu au platit pana acum facturi AC + AR ... vor plati de acum numai AC ? ma indoiesc...
In 3 luni ramaneti fara apa total ( de orice temperatura ! )
Administratia chiar nu avea voie sa plateasca discretionar ce furnizor vrea ea... aici e abuzul !
Buna ziua,

O situatie asemanatoare este si in asociatia noastra. Se platesc facturile discretionar. Factura de apa rece este cea neglijata si la care avem intotdeauna restante de plata. Si eu ca si mai mult de jumatate din proprietari ne-am instalat CT tot din cauza unor probleme legate de persoane rau platnice (cei bransati la RADET si la la reteauade gaz la comun).

O parte din noi am schimbat tactica si va sfatuiesc sa faceti si dvs. la fel. Pentru a forta administratorul si presedintele sa-si indeplineasca atributiunile ii ardem la bani.

Cum? Simplu. Toata intretinerea o platim in contul ApaNova si transmitem documentele de plata prin e-mail administratorului si presedintelui.

Astfel am redus datoriile la apa rece si ne apropiem de zero.

Cu stima si respect,
Rorschach
Excelent, aveti aplauze de la mine
O clarificare rog: cum TOATA intretinerea o platiti catre ApaNova ? ... pt. ca intretinerea are si alte componente: lumina comuna, gunoi, etc
Cu stima.
Exact cum auziti. Ce am pe lista de plata pentru apartamentul meu virez in contul ApaNova integral.

Sunt datoriile asociatiei si eu ca membru al ei le platesc. Restul, penalitatile celor care nu platesc si restantele acestora, sa le recupereze administratorul si presedintele ca sa-si plateasca salariile proprii. Asa cum ei hotarasc sa plateasca preferential, asa platesc si eu.

Cum va explicati ca avem persoane cu sume mari restante iar facturile de RADET si apa calda sunt la zi ???

La fel si fondul de rulment la noi este "papat", apare pe lista de intretinere cu titlul de scriptic, ca si cel de reparatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vor sa opreasca apa rece Alexandru2 Alexandru2 Am si eu o intrebare presedintele si vice presedintele blocului impreuna cu administratorul vor sa opreasac furnizarea apei potabile prin ne plata ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Contributie canalizare ContSters61266 ContSters61266 in factura emisa de apanova exista si o rubrica de \"canalizare apa calda\", a carei valoare se imparte conform legii 230 si hg 1588. desi aveam consum 0 la ... (vezi toată discuția)