avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Neplata datoriilor la stat =sechestru?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Neplata datoriilor la stat =sechestru?

Daca un SRL nu si-a platit datoriile catre stat,de mult timp,si are conturile blocate tot de catre stat,se poate ca statul sa actioneze impotriva si sa sechestreze bunurile personale ale administratorului,adica casa,masina?
Cel mai recent răspuns: ContSters94259 , utilizator 10:38, 27 Iulie 2009
Teoretic, da!
Iar daca acest lucru s-a si intamplat, aveti dovada ca si practic se poate ...
Mai dificil dar se poate cu respectarea procedurii legale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Statul poate sa sechesterze bunurile personale a administratorului doar daca s-a inceput procedura insolventei a firmei si s-a deschis actiune de raspundere personala a administratorului.
Parerea mea este ca nu este o masura legala statul, prin insstitutile sale trebuind sa faca distinctia intre obligatile prsoanei juridice si administratorul ei, fiind doua persoane diferite.
Doar in cazul in care s-a declansat procedura insolventei , administratorul judiciar, lichidatorul sau adunarea creditorilor va putea solicita judecatorului sindic instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor administratorului, cu plata unei cautiuni de 10 % din valoarea pretentilor.
Art. 141
(1) Odata cu cererea formulata conform art. 138 alin.(1) sau, dupa caz, art. 138 alin.(3), administratorul judiciar sau lichidatorul ori, dupa caz, comitetul creditorilor, va putea cere judecatorului-sindic sa instituie masuri asiguratorii asupra bunurilor din averea persoanelor urmarite conform art. 138. Fixarea unei cautiuni de 10% din valoarea pretentiilor este obligatorie.
(2) Cererea de masuri asiguratorii poate fi formulata si ulterior introducerii actiunii prevazute la art.138.

Nu cunoastem speta in amanunt insa opinia mea este ca in speta sunt aplicabile disp. art.129 din Cod proc. fiscala referitor la Masurile asiguratorii cu aplicarea disp. art.126 C.proc. fiscala referitor la constituirea de garantii.
Sunt convinsa ca Statul nu a actionat ilegal ca si procedura "administrativa".
Tot Codul de procedura fiscala prevede si modalitatea legala pentru contestarea acestei masuri in situatia in care ea a fost luata, asupra legalitatii sau/si temeiniciei acesteia putandu-se pronunta instantele judecatoresti competente.

Alte discuții în legătură

Impozit auto 2010 bnlarts bnlarts buna ziua.am si eu o nelamurire.dupa cat timp se pune sechestru pe un bun mobil?de exemplu nu am platit anul acesta impozitul pe autoturism.am doar doua masini ... (vezi toată discuția)
Se pot lua masuri asiguratorii inainte de termenul din somatie? eugen82 eugen82 As dori sa aflu daca in perioada de la primirea somatiei si pina la sfirsitul termenului de 15 zile (din c.pr.fiscala) pt.plata, se pot lua sau nu masuri ... (vezi toată discuția)
Amenda fiscala eduuard eduuard Daca ai de platit niste despagubiri fiscului, instanta poate recurge la la anumite masuri de asigurare/sechestru in ceea ce priveste, de exemplu, unele actiuni ... (vezi toată discuția)