avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia crestere copil

buna seara..am si eu o intrebare...la 1 noiembrie am intrat in prenatal,sunt insarcinata in 7luni...prenatalul il am pana pe 6 martie...problema mea este ca am contractul de munca pana pe 13 ianuarie apoi imi va expira,ce pot face dupa 13 ianuarie,unde va trebui sa duc prenatalul?momentan il duc la locul de munca,mentionez ca lucrez la aceasta firma de 1an si 8 luni...multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 10 Noiembrie 2015
Dupa incetarea de drept a c.i.m. , aveti urmatoarele posibilitati:
- fie va inscrieti la somaj si depuneti concediile medicale la AJOFM
Concediul medical suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua dupa terminarea acestuia.

- fie depuneti la Casa de Asigurari de Sanatate certificatul medical care il calcula si va plati indemnizatia aferenta.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
...

Normele de aplicare a OUG 158/2005 :
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cm pentru tuberculoza elena_costasche elena_costasche cui ma adresez daca unei persoane bolnave de tbc i se incheie contractul de munca pe termen determinat pentru plata concediului medical? (vezi toată discuția)
Contract munca Simonamihai30 Simonamihai30 Sunt gravida si am 27 de saptamani de sarcina. Sunt in concediu medical. Am prelungit concediul deoarece aveam 90 de zile si am fost la comisie si voi mai avea ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical elena_costasche elena_costasche daca ai avut contract de munca pe termen de 3 luni,iar pe parcurs te imbolnavesti de tuberculoza,cine plateste concediul medical,deoarece angajatorul nu mai ... (vezi toată discuția)