avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema succesiune

Buna ziua. Am urmatoarea problema: Mama mea a decedat anul acesta pe 1 ianuarie. Era vaduva din 2001. Impreuna cu sotul(care a decedat in 2001 si care era al doilea sot) au construit o casa, insa care la primarie este doar pe numele sotului.
Sotul are si el dintr-o casatorie anterioara 3 copii. Nu s-a deschis pana acum nici o succesiune si acum am dorii sa incepem, in cazul in care este posibil succesiunea.
Intrebatrea mea este: ce trebuie sa facem, cat ne revine fiecaruia si in cazul in care copiii din prima casatorie a sotului ar renunta cum putem intra ca si proprietari?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:06, 14 Noiembrie 2015
Va trebui dezbatuta succesiunea de pe urma ambelor persoane decedate, in ordinea decesului.

La mostenirea tatalui vitreg (cel de al 2-lea sot al mamei) vor veni copiii acestuia impreuna cu mama dvs. Dar, dvs.nu aveti vocatie succesorala la acesta.

Daca copiii din prima casatorie a tatalui renunta, inseamna ca mama dvs. va primi toata masa succesorala.

Apoi de pe urma mamei decedate, puteti sa culegeti dvs. (impreuna cu fratii de aceeasi mama ) . In acest caz, cotele vor fi egale pentru toti.

Veti putea "intra ca si proprietari" numai dupa dezbaterea succesiunii: la notariat daca va intelegeti sau prin instanta daca nu va intelegeti.
Va multumesc pentru raspuns, m-ati lamurit. Insa mama mea este decedata, a decedat anul acesta, iar intrebarea mea este daca pot eu sa o reprezint sau cum se procedeaza.
Da, categoric. Dvs. veti veni la dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui prin reprezentare.

Mergeti la un birou notarial si solicitati dezbaterea ambelor succesiuni. Veti primi acolo toate informatiile necesare.
Tocmai de asta am vrut sa ma informez putin. Am fost la notar si ni s-a spus ca unul dintre copii sotului mamemi mele trebuie sa ia partea de mostenire si apoi sa mi-o doneze mie. A spus domnul notar ca nu au cum sa renunte la mostenire in favoarea mamei mele pentru ca in acest caz ar urma la succesiune fratii tatalui...si nu mi s-a parut normal. DE ASTA am cerut unele lamuriri.
Notarul are dreptate. Daca fratii vitregi renunta mama dvs ar intra la mostenire cu alte clase de mostenitorim dvs nu o reprezentati pe mama ci veniti in calitate de declarant pt mama dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)