avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozitare în Belgia a presupusului venit din chirie ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Impozitare în Belgia a presupusului venit din chirie provenit din Romania

Buna ziua,
Concret cazul este următorul :
- posed o locuință în Romania, locuita cu titlu gratuit(rude gradul I);
- sunt numai cetățean roman;
- am rezidenta în Belgia;
- am rezidenta fiscala în Belgia(îndeplinesc toate condițiile menționate în legea belgiana referitoare la aceasta situație!).
Aceasta locuință nu este închiriată!
Fiscul belgian mi-a trimis o înștiințare, din care reiese ca eu trebuie sa aduc dovezi de la Fiscul roman, din care sa rezulte care este nivelul chiriei percepute în Romania pentru tipul de locuință pe care o posed eu, ca sa-mi calculeze impozitul pe "Revenu cadastral", adică un venit estimat ca ar fi fost încasat, dacă as fi închiriat locuința pe o perioada de timp, respectiv un an de zile!
Acest procedeu este aplicat de Fiscul belgian tuturor proprietarilor care au o proprietate nelocuita!
Le-am explicat care este situatia locuinței din Romania și în plus le-am reamintit, ca, chiar sa fi fost locuința închiriată, conform Acordului de evitare a dublei impuneri, acest impozit nu poate fi aplicat de către autoritatea belgiana în domeniu, ci de către Fiscul roman!
Răspunsul lor a fost, ca tocmai acest Acord le permite sa-mi evalueze asa-zisul venit din chirie și sa mi-l impoziteze, ce-i drept nu tot, ci numai partea care rămâne după ce din venitul obținut se scade impozitul perceput de Fiscul roman, adică partea neta a acestui venit, deoarece am rezidenta fiscala în Belgia!
OK le-am spus, vând proprietatea și scap de grija!
OK au spus ei, după ce vinzi proprietatea, noi, Fiscul belgian iți impozitam venitul rezultat din înstrăinarea acestei proprietati în baza actului încheiat la notarul roman și dovada de la Fiscul roman!
Deci întrebarea vine de la sine!
Plătesc sau nu impozit pentru un venit pe care nu l-am realizat?
Multumesc pentru atenția acordata și răspuns!
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: Ariafed , utilizator 09:42, 5 Septembrie 2021
din experienta proprie cu statul belgian........sunt niste imbecili si cu niste legi tampite care nu fac decat sa jupoaie contribuabilul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa pererea mea nu aveti obligatie fiscala fata de ei daca platiti impozitul in Romania.
Daca nu vor intelege acest lucru nu va ramane decat sa va judecati cu ei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Încerc sa va ajut. In ceea ce privește imobilele deținute în străinătate, fiscul în Belgia nu le poate taxa ptr. ca cadastrul nu prevede decât imobilele situate pe teritoriul lor datorita principiului de teritorialitate.Dar cum Romania are o convenție de evitare a dublei impozitare cu Belgia, acesta o sa fie taxat în Romania,unde este situat imobilul dar ptr. a fi exonerat în Belgia sunteți obligat sa aduceți dovada ca plătiți taxa în Romania ptr. acel imobil.Astfel veți putea fi exonerat 100%.Aceste venituri în mod normal nu trebuie sa fie taxate în Belgia .Aveți mai multe informații în acest articol în franceza:


Pour l’imposition des revenus de biens immobiliers situés à l’étranger, il est impossible de se baser, comme c'est le cas pour les biens immobilier situés en Belgique, sur le revenu cadastral étant donné que seuls les biens situés sur le territoire belge disposent de ce revenu cadastral.
C’est pourquoi l’administration demande d’indiquer dans la déclaration le loyer brut ou, si l’habitation n’est pas donnée en location, la valeur locative brute. Il faut également mentionner la situation (le pays) et la nature (bien immobilier bâti ou non bâti), le cas échéant dans une annexe.
Pour l'immeuble donné en location, le loyer brut est déterminé de façon analogue aux biens immobiliers situés en Belgique. Le loyer doit ici aussi éventuellement être majoré des avantages locatifs mais l’impôt immobilier payé à l’étranger peut en être déduit.
Pour l'immeuble qui n'est pas donné en location, la valeur locative brute est "le revenu locatif annuel moyen que l’on pourrait percevoir si on donnait le bien en location durant la période imposable selon les usages du pays et la situation du bien, après déduction de l’impôt étranger sur le bien immobilier" (Com.IR. n° 13/8). En principe, la valeur locative est fixée en concertation avec l’administration belge.:)


Multumesc pentru răspunsurile date, utile în faza în care ma aflu în relația cu Fiscul belgian(perfect de acord cu comentariul postat, ținând cont de aroganta și suficienta cu care am fost tratat de către angajații acestei instituții)! Având în vedere termenul în care pot face contestație la decizia lor, mai aștept și alte răspunsuri! Mulțumiri anticipate! Cu stima!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2015
imamco, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Liberare conditionata cristina04 cristina04 daca a primit 3 ani cu executare cum se calculeaza cat face din 3 ani si care sunt conditiile eliberarii conditionate in franta?cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Mentiuni pe facturi externe aureliana_xyz aureliana_xyz Buna ziua, Am de facut o factura in limba franceza si as dori sa stiu care este traducerea in limba franceza a textului: \\"scutit cu drept de deducere\\", ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa intocmesc dosarul pentru cedo? acsa88 acsa88 Doresc sa-mi spuneti daca avand Decizia definitiva a Curtii de Apel (in urma unui recurs cu privire la un litigiu de munca) am dreptul sa intocmesc dosarul ... (vezi toată discuția)