avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcere in concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcere in concediu de crestere copil

Buna ziua,
sunt tata de 4 luni de zile, sotia mea nu a realizat cele 12 luni de realizat venituri, astfel ca pentru concediu de crestere copil am zis sa beneficiez eu.
Numai ca atunci cand am avut de ales, nu am optat pentru concediu, ci direct pentru stimulentul de insertie, adica am ramas la serviciu (practic am intrat direct in stimulent de insertie fara nicio zi de concediu de crestere).
Intrebarea mea este: as putea sa intru din stimulentul de insertie, in concediul de crestere copil?
Sau daca nu, in caz de demisie as mai avea vreun drept privind ajutoarele de crestere copil?
Va multumesc anticipat pentru atentie si ajutor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:38, 13 Noiembrie 2015
1. Daca ati optat direct pentru stimulentul de insertie se considera ca ati fi optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.

2. In aceasta situatei puteti intra oricand in CCC dar numai pana implineste copilul 1 an, chiar daca intre timp va inceteaza contractul individual de munca (CIM).

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va multumesc mult pentru raspuns. Imi puteti spune si cum ar trebui sa procedez in cazul asta? Trebuie sa ma duc la primarie? Sa anunt angajatorul acum sau dupa ce discut detaliile la primarie?
1. Depinde ce doriti sa faceti.

2. - Daca doriti sa intrati in CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an.
- Cu actele necesare va prezentati apoi la Primarie pentru a solicita indemnizatie pentru CCC.
- Lista cu actele necesare o procurati tot de la Primarie.
- Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti beneficia apoi iar de stimulentul de insertie pana inclusiv in ziua in care implineste copilul 2 ani.

3. Stimulentul de insertie se plateste numai pe perioada cat veti avea venituri din salariu.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Stimulent insertie ionut4 ionut4 Buna ziua Doresc sa stiu daca pot sa renunt la stimulentul de insertie in favoarea concediului de maternitate.Mentionez ca am 7 luni de cand primesc ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil deea-lex deea-lex Buna ziua!am o intrebare cu privire la concediu pt cresterea copilului.Daca o persoana care a solicitat CCC/optand pt 1 an, nu a beneficiat de CCC, deoarece a ... (vezi toată discuția)