avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalitati la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalitati la asociatia de proprietari

Conform art. 49/(1) din Legea 230 spune ca penalitatile se aplica dupa 30 de zile iar la punctul (2), dupa 20 de zile calendaritice, la ce se refera legiuitorul in prima faza si la ce se refera in a doua faza?, cumva la punctul 1 este vorba de terti iar la punctul 2 se refera la locatari ?
MULTUMESC ANTICIPAT,
CU STIMA.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 08:22, 14 Noiembrie 2015
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Termenul de 20 de zile este termenul in interiorul caruia se pot achita cotele individuale de intretinere
Termenul de 30 de zile este termenul de gratie in care se pot achita cotele de intretinere fara a se aplica penalitati
Prin lista de plata,asociatia de proprietari informeaza strict proprietarii de obligatiile lunare de intretinere
Despre ce terti faceti vorbire ?
Cele 20 zile inseamna maximul de zile - perioada de plata si serveste ca data de referinta pentru calculul penalizarilor..
Daca lista are data afisarii 19 octombrie, data scadenta este de maxim 8 nov. Data scadenta poate fi si mai mica, dar nu mai mare de acel 8 nov. in exemplul meu.

Cele 30 zile inseamna ca locatarul poate plati cota de intretinere de pe acea lista, fara a fi penalizat, inca 30 zile de la data scadenta. In cazul meu dupa data de 8 nov, poate plati cota curenta din lista pana la 8 dec. fata sa fie penalizat (o mai numim perioada de gratie).

Daca cota curenta afisata pe 19 octombrie nu a fost achitata pana la 8 decembrie, atunci se va declansa calcul penalizarii, incepand cu data scadenta.
In exemplul meu, daca locatarul vine si plateste cota curenta pe data de 23 decembrie, atunci penalizarea va fi:
- cota curenta * coeficientul de penalizare aplicat de asociatie (nu mai mare de 0.2% /zi) * numarul de zile scurs intre data de 8 nov si 23 decembrie (adica 45 zile).

Pentru edificare, daca pe lista aveti de plata 100 lei si coeficientul de panalizare este 0.2%, o puteti plati fara a fi penalizat pana la 8 decembrie.
In cazul in care va prezentati, sa zicem, pe data de 23 decembrie atunci veti plati o penalizare de:
= 100 lei * 0.2% * 45 = 9 lei
Lista se afiseaza la o anumita data: termenul de plata este de maxim 20 de zile de la data afisarii. La acest aspect se refera acel "20 de zile".

Dupa termenul de plata se considera 30 de zile perioada de gratie, adica daca in acest interval se plateste, nu se aplica penalizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalitati Ganna Ganna Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari. In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Penalitati Miha73 Miha73 Cum ar trebui sa calculeze administratorul asociatiei de propreitari penalitatile la datornici (conf. legislatiei) ? (vezi toată discuția)