avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu

Buna seara...sunt angajata la o societate comerciala din 1.12.2014, in februarie am ramas insarcinata iar din 10.09.2015 am ramas in concediu prenatal ( cele 126 de zile) care se termina in 14.01.2016, insa angajatorul nu vrea sa imi plateasca concediu spunand ca o sa imi dea bani cand o sa ii vireze casa de sanatate bani( cica peste un an). Intrebarea e: e legal ceea ce face si daca nu unde ar trebui sa apelez pentru a-mi primi bani? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 14 Noiembrie 2015
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator, va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor pe concediul medical mihaela burlacu mihaela burlacu Ce demersuri pot face pentru a-mi recupera banii pe concediul medical?La 1 septembrie 2017 am rămas in cele 126 de zile de concediu iar firma unde am lucrat ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal ianasi_cristina ianasi_cristina buna ziua!am si eu o intrebare.trebuie sa intru in concediu prenatal iar angajatorul nu vrea sa imi dea banii pe concediu.ce pot face?va multumesc (vezi toată discuția)