avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Am fost angajata la ultimul loc de munca in perioada 14 mai-11 nov 2015.Postul s-a desfiintat,desfacerea CIM cu art 65 alin 1.Pot beneficia de somaj?As vrea sa stiu exact ce conditiitrebuie indeplinite,in cazul meu.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:14, 16 Noiembrie 2015
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs.
Ma interesa sa aflu daca este nevoie sa am un an neintrerupt sau ceva de genul,pt ca 12 luni de cotizare am avut in ultimele 24 luni.
Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive (neintrerupte).
Mai am o intrebare:daca aici CIM s-a incheiat cu art 65,este obligatoriu ca si CIM de la locul de munca anterior sa se incheie tot cu art 65?
Nu conteaza cum au incetat celelalte CIM, numai ultimul CIM se supune regulii de incetare din motive neimputabile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj doar_eumike doar_eumike buna ziua, am primit o oferta mai buna la un alt angajator. Problema e ca acesta mi-a propus un contract de munca pe perioada determinata 30 zile..dupa care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj cristanciu cristanciu Am lucrat 30 ani la o firma privata,de unde am plecat pe 10 mai prin acordul partilor. Pe 20 mai m-am angajat la o alta firma pana pe 30 iunie,cand mi s-a ... (vezi toată discuția)
Cim nou Maria_Patru Maria_Patru Buna seara. Se poate incheia un CIM in luna ianuarie (semnat de cele 2 parti, declarat in revisal), dar data de incepere a contractului sa fie aproximativ ... (vezi toată discuția)