avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere imoptriva ordonantei procurorului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere imoptriva ordonantei procurorului

Eu am primit ordonanta procurorului pe data de 05.06.2015. Termenul pentru depunerea plangerii este de 20 de zile. Eu am depus plangerea pe dat de 29.06.2015. Am depus-o in termen DA sau BA ?
Cel mai recent răspuns: cristiibm , utilizator 17:05, 21 Februarie 2021
Art. 181 CPC
Calculul termenelor

(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.


Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
DenisRif, utilizator
Doamna/domnule DenisRif, am si eu codul de procedura penala dar nu sunt sigur ca m-am incadrat in cele 20 de zile conform Codului. De aceea eu as fi dorit la intrebarea mea concreta un raspuns concret: deci pe ce data cade ultima zi in care puteam depune plangerea, pe 27, pe 28, pe 29 ?
Exact 29.06.2015 conform calculelor
Daca citesti acel articol de lege
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
DenisRif, utilizator
DenisRif a scris:

Exact 29.06.2015 conform calculelor


când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.



27 si 28 cad in zilele nelucratoare si nu se socotesc la termen
EU CONSIDER CA A FOST DEPUSA IN TERMEN LEGAL...
Acum asteapta si alte pareri ale specialistilor de pe aici.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
DenisRif, utilizator
Si eu am crezut asa, insa judecatorul mi-a respins plangerea ca fiind tardiv depusa. Ce as putea intreprinde in acest caz? Ca solutia judecatorului este definitiva. Absurd, dar asa este. Judecatorul nu stie calendarul...

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza ? ContSters382135 ContSters382135 Instanta spune : \" cu apel in 10 zile de la comunicare \" . Cum se calculeaza ? CALEDARISTIC sau LUCRATOARE ? (vezi toată discuția)
Termen 10 zile raspuns intampinare allview777 allview777 Buna. In data de 27.05.2015 am primit o adresa prin care Tribunalul mentioneaza ca in 10 zile trebuie sa raspund la Intampinare! Acesta data cade in ziua de ... (vezi toată discuția)
Apel tardiv. lunamia lunamia Buna ziua, Am primit copia minutei pe data de 15 Decembrie si am facut apel pe data de 28, apelul este tardiv? Multumesc. (vezi toată discuția)