avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Freelancing cu sau fara PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Freelancing cu sau fara PFA

Buna. Sunt interesata de domeniul freelancing si am vazut ca nu prea sunt articole de actualitate, care sa scoata in lumina regelementarile in vigoare referitor la statutul de freelancer in Romania.
Doresc sa public articole in reviste din strainatate cu plata prin PayPal si as dori sa stiu daca pentru a fi freelancer este neaparat nevoie de un PFA (conform unor pareri intalnite online acest statut fiind de dorit) sau este suficient contul de PayPal si contul bancar aferent acestuia? (De ce intreb asta? Stiu ca si pentru banii din banca se plateste un impozit - 16%- pe care tu ca titular il suporti . Si atunci stau si ma intreb ce rost are sa iti faci PFA?Sau ma insel? Este altul mecanismul?Va rog sa ma clarificati daca nu este asa.)
Nu doresc infiintarea unui PFA din considerente de birocratie,stiind din surse mai mult sau mai putin apropiate ca este destul de greu sa te scapi de un PFA odata ce l-ai facut. Si aici daca are cineva date proaspete si care sa ateste contrariul va rog sa ma lamuriti.
Multumesc anticipat pentru clarificare.
Cel mai recent răspuns: adelavi , utilizator 19:02, 14 Ianuarie 2018
Daca nu sunteti inregistrata ca PFA nu veti putea emite factura pentru serviciile pe care le prestati. Impozitul pe venit este de 16%.
Ca cetatean roman, rezident in Romania, lucrul ca freelancer e recomandat sa se faca organizat ca activitate comerciala: P.F.A. sau S.C.
Inteleg. Dar vreti sa spuneti ca cei care lucreaza pe situri precum guru sau freelancer au acest statut? Ma cam indoiesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normal ca nu, fiecare face cum vrea muschiu' lui. :)

Poti sa lucrezi bine mersi, sa nu-ti platesti taxe, insa exista riscul ca la un moment dat "cineva" sa se intrebe de unde tot primesti tu bani, iar consecintele nu stiu daca vor fi tocmai frumoase. Asta daca nu cumva esti vreun interlop, vreun manelist, vreun mega afacerist care face evaziune de milioane de EUR - in cazul in care esti unul din astia, nu o sa patesti nimic.


Poti sa te duci la ANAF si sa-ti declari veniturile fara sa ai vreo forma de organizare, insa inspectorii de acolo o sa-ti spuna ca nu-i tocmai ok. Eu am fost in situatia asta.
Trebuie sa fii "autorizat" atunci cand desfasori o activitate, altfel esti cam la limita legii, caz in care iar nu prea e ok pentru ca te poti trezi cu surprize.

Trebuie sa-ti faci PFA ca sa fii 100% legal.
Sigur, sa nu crezi ca o sa scapi de griji, vei avea batai de cap cu taxele care-s uriase (aproape de 40%), taxe absolut imense din 2016 pentru locuinta unde lucrezi tu pe PC, vei avea de-a face cu inspectori care vor face tot posibilul sa te amendeze pentru cea mai mica chestie. Per total, va fi vai de viata ta, te vei simti furat, umilit si tratat ca ultimul jeg, inclusiv cand vei merge sa-ti achiti taxele, insa macar vei sti ca esti in legalitate si ca esti unul dintre putinii contribuabili pe care se pune cea mai mare presiune.


Acum, daca ma intrebi pe mine, regret ca am ales sa fiu corect intr-o tara cu un sistem complet corupt care face tot posibilul sa te fure si sa-ti faca viata un calvar. Te uiti neputincios cum iti baga mana-n buzunar, iti ia banii, uneori iti pune bete in toate, iar la final iti zambeste ironic "te-am facut, fraiere, esti sclavul meu!".


Gandeste-te bine inainte sa iei o decizie! :)


MrDrepson multumesc pentru raspuns. Cam asa vad si eu lucrurile sau cel putin am ajuns sa le vad asa. Si e pacat. In loc sa ii ajute pe cei care vor sa lucreze, si asta legal, sa le micsoreze texele, ca doar asa ar avea mai multi clienti-sa zicem, ei baga bete in roate.
Avem o mentalitate invechita si din pacate nu se va schimba. Degeaba unu, doi, cativa.
Multumesc din nou.

Alte discuții în legătură

Liber profesionist (freelancer) sau pfa/ii M4x1m_Bogdan M4x1m_Bogdan Buna ziua, Doresc sa stiu care din cele 2 optiuni este mai avantajoasa pentru mine, Liber profesionist sau PFA/II. Eu am cochetat de ceva vreme cu site-urile ... (vezi toată discuția)
Firma offshore - legalitate, impozite, investitii, plati raduma raduma Recent am citit despre firme offshore si am cateva intrebari: 1. Cum poti adunce banii legal in tara? 2. Este legal sa nu platesti impozit in Romania daca ... (vezi toată discuția)
Ordonanta la ordonanta 58/2010 Popu Popu Textul aici http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/7140410/3/oug-oug58.pdf Care / ce intelegeti din chestia asta? Veniturile profesionale sunt ... (vezi toată discuția)