avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ordonanta la ordonanta 58/2010
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ordonanta la ordonanta 58/2010

Textul aici
[ link extern ]
Care / ce intelegeti din chestia asta? Veniturile profesionale sunt definite acum
"venituri din DDA si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin (1) pct. 13.1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare si/sau din contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului civil"
Eu ca PFA avand contract intre PFA-ul meu si o firma ce fel de contract e asta intra in categoria contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului civil sau e comert pur ...? Ma mai incadrez in venituri profesionale avand in vedere actuala definitie?

Intreb asta deoarece pe un alt site de contabilitate cineva spunea:
1. Criteriile de redefinire din activitate independentă în activitate dependentă devin ceva mai clare, fiind eliminate elementele aberante care puteau să genereze abuzuri.

Perfect de acord, a disparut litera f)

2. Sursele de venit care sunt vizate de ordonanţă sunt drepturile de autor şi convenţiile civile, nu şi veniturile obţinute de PFA-uri, Î.I, Î.F.
3. Nevorbindu-se nimic despre persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale/familiale, rezultă că în ceea ce le priveşte pe acestea se doreşte revenirea la starea existentă înaintea adoptării OUG 58/2010. Adică vor plăti CAS la declaraţia de asigurare şi nu vor mai plăti contribuţia de şomaj. Vom plăti desigur şi contribuţia la sănătate aşa cum au făcut-o şi înainte.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: iirina_19 , utilizator 09:15, 17 Septembrie 2010
Se pare ca ordonanta 58 / 2010 o sa se aplice exclusiv drepturilor de autor. PFA-urile, profesiile liberale revin la ce era inainte de OUG 58. (legea 19 la pensii). Putem renunta la contributia la somaj?!
In ceea ce priveste pensia, cei asigurati in baza Legii 19/2000, vor merge in continuare pe aceasta lege si nu li se va mai accepta declaratia si plata in baza Oug 58. Cat despre somaj, se depune declaratie si se plateste conform Oug 58. Asa se procedeaza in momentul asta in Constanta.
Irina se pare ca ordonanta 58 cu modificarile ulterioare se va aplica exclusiv DDA-urilor / conventiilor civile. PFA-urile, profesiile liberale vor reveni la ce era inainte (plata pe baza legii 19 31.3% din venit asigurat, somaj optional?!?), CASS obligatoriu (nemodificat)
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
Popu, utilizator
4) "Prevederile alin. (3) cu privire la statutul de asigurat
obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul asigurarilor pentru
somaj nu se aplica persoanelor pentru care la data intrarii in
vigoare a prezentei ordonante de urgenta se prevede, potrivit
Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ca
asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este facultativa
si care detin statutul de asigurat in acest sistem in temeiul unui
contract de asigurare pentru somaj, cu exceptia cazului in care
aceste persoane renunta la contractul de asigurare"
Conform Oug 82 pfa-urile vor plati sau nu somaj? Daca se merge pe prevederile anterioare Oug 58, ar insemna ca somajul este facultativ pentru pfa-urile independente...
De la somaj mi s-a spus azi_15.09.2010_ca se declara si se plateste pentru luna august, iar din septembrie somajul devine din nou facultativ.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
iirina_19, utilizator
Buna ziua.Sunt din Constanta,am PFA din 2005 (comert in sistem real) am fost ieri la casa de pensii sa platesc pe iulie si august Oug 58.Am intrebat daca imi calculeaza din urma 2005-2010 ,nu am contract de munca,deci nu am platit cartea de munca ca PFA ,doamna de la cam 112 mi-a spus ca nu se mai plateste retroactiv!!!!!:closedtopic: .Acum ce sa fac??? M-a cam bagat in ceata.:OOare ma voi trezi peste citeva luni cu vreo somatie de plata ca n-am platit din urma?

Alte discuții în legătură

Dubla impunere pfa nedelcu.cristina nedelcu.cristina sunt pfa care desfasoara o activitate independenta, realizez exclusiv venituri de natura profesionala lunar, deci datorez contributiile individuale de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 mikloskinga mikloskinga Va rog să-mi răspundeţi la 2 intrebări: 1.Soţul meu este PFA -independent din 1998, de atunci plăteşte după norma de venit impozit .Acum 16% ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa avas avas Buna ziua, Ca PFA cu norma de venit mai trebuie sa depun declaratiile pentru asigurari sociale pentru lunile iulie si august? Multumesc (vezi toată discuția)