avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ordonanta la ordonanta 58/2010
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ordonanta la ordonanta 58/2010

Textul aici
[ link extern ]
Care / ce intelegeti din chestia asta? Veniturile profesionale sunt definite acum
"venituri din DDA si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin (1) pct. 13.1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare si/sau din contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului civil"
Eu ca PFA avand contract intre PFA-ul meu si o firma ce fel de contract e asta intra in categoria contracte / conventii civile incheiate potrivit Codului civil sau e comert pur ...? Ma mai incadrez in venituri profesionale avand in vedere actuala definitie?

Intreb asta deoarece pe un alt site de contabilitate cineva spunea:
1. Criteriile de redefinire din activitate independentă în activitate dependentă devin ceva mai clare, fiind eliminate elementele aberante care puteau să genereze abuzuri.

Perfect de acord, a disparut litera f)

2. Sursele de venit care sunt vizate de ordonanţă sunt drepturile de autor şi convenţiile civile, nu şi veniturile obţinute de PFA-uri, Î.I, Î.F.
3. Nevorbindu-se nimic despre persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale/familiale, rezultă că în ceea ce le priveşte pe acestea se doreşte revenirea la starea existentă înaintea adoptării OUG 58/2010. Adică vor plăti CAS la declaraţia de asigurare şi nu vor mai plăti contribuţia de şomaj. Vom plăti desigur şi contribuţia la sănătate aşa cum au făcut-o şi înainte.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: iirina_19 , utilizator 09:15, 17 Septembrie 2010
Nu mi-a cerut nimic, eu m-am dus pregatita cu impunerile si declaratiile de venit global.I-am zis ca depun declaratia si pe luna august oug 58,am intrebat-o daca-mi calculeaza retroactiv din 2005.Mi-a spus ca nu-mi mai ia nimic din urma,urmind ca dupa 10 septembrie sa ma asigur cu ce venit vreau.Deci acum ce sa mai cred? Sa insist sa-mi calculeze din urma?
Daca platesti o sa ai vechime, nu stiu in ce masura vrei chestia asta. Eu m-as fi lipsit de plata pe ultimii 5 ani. Nu as plati daca as putea sa aleg (vrei / nu vrei sa platesti), poti sa pui cei 10.000 la banca cu dobanda pe 2/3 ani si zici ca aia-i o parte din viitoarea pensie ...Daca peste o vreme insa se trezesc astia ca de fapt trebuia sa platesti atunci a fi naspa, penalitatile tot cresc. Eu din legea 19 am inteles ca aveam obligatia sa contribui la pensii daca nu eram angajat si aveam PFA, nu-s avocat poate nu pricep eu bine legea.
Chestia cu dupa 10 septembrie sa te asiguri la ce venit vrei e cat se poate de adevarata. Poti sa mergi acum sa-ti declari ce venit asigurat vrei. Eu am 318 RON, platesc 100 RON / luna la venitul asta.
Multumesc mult de raspuns.N-am sa mai insist sa-mi calculeze din urma,poate uita de mine si mai trec citiva ani si se prescrie!!!!:giggle:
Citesti si aici, vezi ultimele noutati:
[ link extern ]
mariana edimari
Contributia la pensii era obligatorie din momentul infiintarii pfa-ului, daca nu erai si salariat in acelasi timp. In aceasta situatie_daca eu as avea posibilitatea sa aleg sa platesc sau nu din urma_as alege prima varianta din urmatoarele motive:
- castigi 5 ani de vechime (lucru destul de important)
- nu mai stai sa te intrebi daca vei primi sau nu o eventuala notificare de la pensii
- scapi de plata unor penalitati mai mari pe viitor care vor fi si purtatoare de dobanzi
Deci in privinta asta nimeni nu se mai poate lega de tine, nici acum nici mai tarziu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla impunere pfa nedelcu.cristina nedelcu.cristina sunt pfa care desfasoara o activitate independenta, realizez exclusiv venituri de natura profesionala lunar, deci datorez contributiile individuale de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 mikloskinga mikloskinga Va rog să-mi răspundeţi la 2 intrebări: 1.Soţul meu este PFA -independent din 1998, de atunci plăteşte după norma de venit impozit .Acum 16% ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa avas avas Buna ziua, Ca PFA cu norma de venit mai trebuie sa depun declaratiile pentru asigurari sociale pentru lunile iulie si august? Multumesc (vezi toată discuția)