avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Denuntare contract Orange si returnare produs
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Denuntare contract Orange si returnare produs

Buna ziua,

Am incheiat un contract de telefonie cu Orangela Orange Shop in Auchan Titan, in data de 09.11 si as dori sa il reziliez fara plata nici-unei despagubiri. Imi puteti preciza conform carei legi pot sa ma retrag din contractul cu Orange fara sa le platesc 24*14EUR cat costa abonam pana la final? De asemenea cu abonam am luat si un telefon pe care vroiam sa il inapoiez pt ca este prea slab pt ce am eu nevoie. Ei au refuzat acest lucru. Imi puteti preciza de asemenea conform carei legi pot sa-mi schimb produsul deoarece nu sunt multumit de performante?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:28, 19 Noiembrie 2015
Legea 161/2010 pentru modificarea art. 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului si a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.
Legea 161/2010 se traduce intr-un act de reparatiune morala pentru milioanele de romani care au ajuns in ultimii ani de zile, victime ale sistemului abuziv si incorect de pretindere a taxelor de reziliere a contractelor incheiate de consumatorii romani in domeniul internet-telefonie fiind prevazut faptul ca:"Dreptul consumatorului la denuntarea contractului nu poate fi anulat sau conditionat de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale"
Daca firma de telefonie mobila / internet refuza sa dea curs legii va sfatuiesc sa faceti :
1. PLANGERE LA OPC
2. Sa-i dati in judecata
stefi10 a scris:

Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale

Ce va spune ''justa despagubire''? Daca ar fi asa de simplu cum ziceti, contractele n-ar mai avea nicio valoare.

@mbracau

Am incheiat un contract de telefonie cu Orangela Orange Shop in Auchan Titan

Ati incheiat contractul direct in magazin, deci n-ati fost contactat inainte de un operator si v-ati dus la reprezentanta doar ca sa luati telefonul si sa semnati; nu aveti sanse sa scapati din contract fara taxa de despagubire decat daca vrea firma.
Legislatia le da dreptul sa calculeze acea justa despagubire si nu ii obliga sa va schimbe telefonul pentru ca, repet, nu ati incheiat contractul la distanta (cu un operator) ci direct in magazin. Deci ati vazut telefonul, ati putut sa-l probati etc. si ati semnat contractul tot atunci.
Iata de ce nu stim sa ne facem dreptate, avem o lege de baza din 2000, a carui pct j), art. 1 din anexa ar fi trebuit modificat de legea 161/2010.
Cine stie se apara cine nu plateste!

Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.014 din 20 decembrie 2006.
ANEXĂ: LISTA cuprinzând clauzele considerate ca fiind abuzive:

j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevăzute la lit. e);
- comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;


LEGE nr. 161 din 12 iulie 2010 pentru modificarea art. 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului şi a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I
1.Articolul 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 84
Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale."
Art. II
1.În anexa la Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"j) restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau de a rezilia unilateral contractul, în cazurile în care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevăzute la lit. e);
- comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale;"

Daca vorbim de un contract incheiat recent...09.11 asa cum mentionati apelati la termenul de retragere....
Conform O.U.G. Nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative , "Inainte de expirarea perioadei de retragere, Consumatorul are dreptul de a se retrage din prezentul contract, fara a fi nevoit sa justifice decizia de retragere si fara a suporta alte costuri decat cele prevazute la art.13 alin.(3) si art.14 , in termen de 14 zile incepand cu ziua in care intra in posesia fizica a produsului. Cheltuielile de returnare sunt suportate de consumator." Returnarea se va face in termen de 14 zile de la solicitarea de retragere / renuntare / returnare.
Interventie moderator
Doamna, le amestecati de nu se poate. Inadmisibil pentru un jurist.
Ce ati pus dvs. din OUG 34/2014 este pentru contractele incheiate la distanta. Iar ce e cu justa despagubire vad ca nu v-ati obosit sa cautati. Topicul nu este pentru lamurirea dvs. ci pentru utilizatorul care l-a deschis asa ca va invit ori sa studiati inainte de a posta ori sa va abtineti.
Multumesc.
Ok. Deci sa inteleg ca nu ma pot retrage din contract fara sa platesc despagubiri. Nu pot sa zic ca imi comvine acest lucru dar asta e. Data viitoare voi sti la cine sa nu mai apelez. La atatea magazine poti sa schimbi produsele, unele dintre ele cu devalorizare mult mai mare fata de telefoanele celor de la Orange, numai la cei de la Orange nu. Si te mai si fraieresc zicand ca iti dau produse gratuite cand de fapt te pun sa le si platesti.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract telefonie mobila dia_cj2005 dia_cj2005 Buna, am incheiat un contract in data de 18 sept 2013 prin telefon in valoare de 7 euro cu Tva inclus, contract incheiat pe o perioada de 6 luni fara nici o ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract firma telefonie, cablu tv & internet berteaion berteaion Doresc un raspuns simplu la intrebarea \\\\" Pot sa reziliez oricand doresc contractul cu o firma de telefonie, cablu tv si internet ( sau la alti furnizori de ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie Caydenz Caydenz Doresc sa reziliez un contract Vodafone. Am sunat la Vodafone si mi-au spus ca trebuie sa achit o taxa de 150 de euro (sau ceva de genu) pentru a rezilia ... (vezi toată discuția)