Bună ziua!
Mă gândesc serios să divorţez de soţul meu actual. Nu avem copii. Ceea ce mă preocupă în mod deosebit este ceea ce mi se cuvine în mod legal după divorţ şi, în cazul de faţă, mă refer la apartamentul în care locuim în prezent.
Încerc să vă prezint în continuare cât mai clar situaţia. Avem o relaţie de 6 ani. În ianuarie 2011 eu am contractat un credit de nevoi personale cu ipotecă pe casa mamei mele din provincie cu gândul de a folosi acest împrumut pentru a achiziţiona un teren prin împrejurimile Bucureştiului şi a construi o casă pentru noi 2 şi una mai mică, separat, pentru mama mea (eu sunt unica fiică, mama mea este singură şi vreau să am grijă de ea la bătrâneţe). Între timp, soţul meu s-a răzgândit, a aplicat la programul “Prima Casă” şi am achiziţionat în septembrie 2011 un apartament într-o comună din Ilfov. Aşadar acestea s-au întâmplat în timp ce eram în concubinaj. Am vrut să fim coproprietari, dar în momentul când am comunicat acest lucru băncii, ni s-a spus că trebuia să reluăm procedura de la început şi eram aproape de finalizare, n-am vrut să pierdem apartamentul şi deci acesta a rămas pe numele lui. În mai 2013 ne-am căsătorit, soţul meu a luat numele meu de familie, cu gândul că, pe viitor, un eventual copil să aibă un nume de familie unitar, adică nu doar pe al unuia dintre noi, deşi eu i-am spus că poate să procedeze cum doreşte. Eu nu am vrut să mi-l schimb că abia ce-mi mutasem cu greu PFI-ul din provincie pe noua adresă şi ar fi însemnat să reiau altă procedură mâncătoare de timp şi nervi. Deşi nu are economii şi este bugetar, soţul meu îmi spune că-mi dă înapoi banii pe care eu i-am investit în apartament, cei din împrumutul meu (valoarea împrumutului meu fiind mai mică decât cea a creditului lui). Aşa este corect şi legal? Faptul că eu am plătit aceşti ani utilităţile la apartament nu contează (se vede clar in extrasele bancare online)? Care este dreptul meu la acest apartament şi/sau maşină (am uitat să precizez că în 2010 a achiziţionat o maşină)? Alte bunuri de valoare în afară de apartament şi maşină nu avem (ambele fiind pe numele lui).
Am înţeles de asemenea că, în caz de divorţ, acesta se poate realiza la Judecătorie, Notar sau Primăria de care aparţine domiciliul nostru? Cunoaşteţi aproximativ care ar fi cea mai ieftină procedură?
De asemenea, după divorţ, dacă nu am unde să mă duc, pot rămâne în apartament dacă el nu-mi poate plăti partea care mi se cuvine? Îmi puteţi indica, dacă se poate, şi articolele din lege care se pot aplica situaţiei mele?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
Ce a cumpărat înainte de căsătorie e bun propriu. Inteleg ca și mașina e bunul lui propriu, nu numai casa. Aveți în drept de creanta pt banii investiți, însă sumele în caz de neînțelegere, le revendicati în instanta unde veți plati taxa de timbru de 3% din suma pretinsa.
Utilități trebuie sa plătiți și plătiți și dvs pt ca le folosiți. Poate dvs ati platit lumina, el a plătit mâncarea.
Încercați sa va intelegeti amiabil ca în instanta nu obțineți toată suma investita.
În ce privește statul după divorț, poate doar sa cereți un drept de retenție, nu cred ca va se va admite, totusi. Luați în calcul ca și el va poate pretinde chirie.
Puteți sa semnați o înțelegere la notar și dacă nu o respecta, o puteți pune în executare.
Mama stă în provincie, în casa pe care am ipotecat-o pentru acest împrumut, dar nu aş vrea să mă intorc acolo ... Aş pierde prea mult profesional, ar fi prea mult după cât pierd sufleteşte ... Este păcat când te implici atât să descoperi că legal eşti în pierdere fiindcă în trecut ai luat decizii ascultându-ţi inima. Am să negociez, desigur, e singura concluzie care se impune. Vă mulţumesc şi dvs. pentru răspuns!
Ati putea incerca in instanta cu o simulatie, insa pare cu bataie lunga, de aceea emai buna ideea de negociere. Trebuie si sa fiti realista raportat la puterea ambelor parti si la posibilitatile locative reale.