avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis 60 de zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis 60 de zile

am pierdut procesul cu pol rutiera pe data de 5-11-2015 si am primit instiitarea casa pe data de 23 -11 2015 am predat permisul pe 24 -11 -2015 unde mi-sa comunicat ca se retine pntru 60 de zile pentru ca nu am predat permisul in termen de 15 zile de la sentinta . nu am avut de unde sa stiu decizia sentintei decat atunci cand am primit instiitarea ce pot sa fac sa obtin o suspendare de 30 de zile um e legal cnform contraventiei savarsite . /?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:28, 10 Decembrie 2015
Nu aveti ce sa faceti. perioada de suspendare a fost prelungita cu 30 de zile deoarece nu ati predat permisul in termenul prevazut de oug 195 si nici nu puteti sustine testul 13/15 ptr reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare.
Trebuia sa verificati...
Totusi, e discutati ca, desi OUG 195 spune 15 zile de la pronuntare, e in dezacord cu procedura civila in care termenele curg de la pronuntare sau de la comunicare in functie de prezenta sau absenta partii...
Nu stiu cat e de urgent sa predea omul permisul, vazand ca se suspenda de drept masura accesorie a retinerii lui in timpul judecarii plangerii, asadar pare ca nu sunt considerate abateri atat de grave incat sa dispuna o instanta suspoendarea masurii, asadar sa nu se poata reglementa o modalitate de a asigura curgerea termenului de la instiintarea contravenientului.
De parut, pare nedrept. Pe de alta parte insa, OUG 195 trebuie cunoscuta, asa incat trebuia sa cautati solutia inainte de a trece 15 zile.
Puteti ataca in termen de 15 zile, "comunicarea" aceea. Mai ales ca termenul a fost depasit cu... o zi.
Buna ziua,
puteti sa-mi dati articolul din OUN 195/2002 in care apare obligativitatea de a preda permisul in "15 zile de la pronuntare" si/sau "de la comunicare".

Multumesc!
Art. 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(31) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pierdut definitv. cand incepe concret suspendarea dupa lege ? cozminica cozminica buna ziua va rog frumos, am vazut ca sunteti oameni cunoscatori foarte buni al legislatiei rutiere si indrumatori ai celor aflati la nevoie. dati-mi si ... (vezi toată discuția)
Hotărâre cu drept se apel Liviu2221 Liviu2221 Bună ziua. Am făcut contestație la un proces verbal care avea ca obiect și reținerea de permis. L-Am pierdut și sa dar hotărârea cu drept de apel în ... (vezi toată discuția)
Prescriptie alexa_25 alexa_25 Buna ziua, stie cineva in cat timp se prescrie executarea suspendarii permisului de conducere?Mentionez faptul ca am atacat pv de contraventie, am epuizat ... (vezi toată discuția)