1. Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii).
Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.
Codul muncii nu impune regula ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
Astfel, dispozitiile Codului muncii privind durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca In cazul cumulului de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
in speta, o persoana fizica poate avea doua c.i.m. cu norma intreaga la angajatori diferiti.
2. Potrivit art. 56 alin. 1 C.fisc., dreptul la deducerea din venitul net lunar salarial a unei sume sub forma de „deducere personala”, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
De asemenea, Codul fiscal dispune la art. 7 alin. 1 pct. 3, ca „in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza.