avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract individual de munca din initiativa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract individual de munca din initiativa angajatorului ca urmare a formularii unei plangeri penale

Buna ziua.
Avem urmatoarea problema: la data de 27.02.2013 am procedat la suspendarea contractului individual de munca al unui salariat, conform art. 52, alin. 1, lit. b din Codul muncii: "în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti".
Salariatul s-a adresat instantei de judecata cerand anularea dispozitiei angajatorului de suspendare a contractului individual de munca. Instanta a respins actiunea, considerand ca masura luata de angajator este legala. Hotararea instantei a ramas definitiva la data de 15.01.2014.
Dupa cum este cunoscut, dispozitiile art. 52, alin. 1, lit. b din Codul muncii au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 279/2015, publicata in MO nr. 431/17.06.2015.
Cercetarea penala a salariatului suspendat nu a fost finalizata pana in prezent. Salariatul suspendat tocmai a facut o cerere la angajator prin care a solicitat incetarea suspendarii contractului de munca, invocand decizia Curtii Constitutionale mentionata mai sus care ar face nelegala in prezent masura suspendarii.
Este obligat in prezent angajatorul sa dea curs solicitarii salariatului, atata timp cat masura suspendarii a fost luata inainte ca temeiul ei legal sa fie declarat neconstitutional?
In cazul in care salariatul a carui contract de munca a fost suspendat ca urmare a plangerii penale facuta de angajator, este condamnat definitiv la o pedeapsa cu suspendare ori cu amenda penala (asadar o masura neprivativa de libertate), ce face angajatorul? Ii desface contractul de munca? In ce baza? Se pare ca legislatia nu prevede nimic aici! Se poate ajunge in ridicola situatie ca salariatul condamnat definitiv la o pedeapsa neprivativa de libertate, sa-i solicite angajatorului reintegrarea prin incetarea suspendarii contractului individual de munca. In cazul unei pedepse privative de libertate, temeiul juridic al incetarii contractului individual de munca este altul, respectiv dispozitiile art. 56, alin. 1, lit. f din Codul muncii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 24 Noiembrie 2015
Decizia Curtii nu are efect retroactiv . Ea isi produce efecte pentru viitor.

Angajatorul poate sau nu sa tina cont de solicitarea angajatului.

... In cazul in care salariatul a carui contract de munca a fost suspendat ca urmare a plangerii penale facuta de angajator, este condamnat definitiv la o pedeapsa cu suspendare ori cu amenda penala (asadar o masura neprivativa de libertate), ce face angajatorul? ...



Ar exista posibilitatea prevazuta de art.61 lit.a C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia cc nr 279/2015 sexu sexu CURTEA CONSTITUŢIONALĂ În numele legii DECIDE: 1. Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de D M şi MT în Dosarul nr. ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract individual de munca petre-petre petre-petre Buna ziua. Mai este actual paragraful din Legea 53/2003 actualizata, respectiv partea din lit. b, art 52, prin care angajatorul suspenda contractul de munca ... (vezi toată discuția)