avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CINE SI CE PLATESTE PENTRU LIFT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CINE SI CE PLATESTE PENTRU LIFT

Conducerea asociatiei de propietari in cadrul biroului executiv a stabilit acum mai bine de jumatate de an ca fiecare apartament de la etajul intai sa fie trecut cu o persoana la lift (plata curent electric).Pe 7 octombrie am citi un articol in ziarul Libertatea in care se mentiona ca aceasta decizie este ilegala ea putand sa fie luata numai in cadrul adunarii generale si nu in cadrul biroului executiv.In conformitate cu Hotararea nr.1588 din 19 decembrie 2007si a Legii nr. 230/2007 articolul 35.Mentionez ca noi avem uscatoria la parter.Liftul este folosit rar numai cand avem ceva greu de carat.Am ridicat aceasta problema la ultima adunare a biroului executiv si au spus ca eu nu am dreptate.Astept parerea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:37, 27 Noiembrie 2015
Cheltuielile pentru intretinerea liftului, reparatii, revizii... se repartizeaza tuturor proprietarilor din scara respectiva proportional cu suprafata utila a apartamentului (cota indiviza de proprietate). Fara exceptii.
Cheltuielile pentru consumul de energie electrica necesar functionarii liftului se repartizeaza tuturor apartamentelor din acea scara pe numar de persoane inregistrate lunar la asociatie. Pot face exceptie de la plata consumului de energie electrica a liftului persoanele ce locuiesc la parter sau etajul unu daca adunarea generala hotaraste acest lucru in conditiile legii.
Daca adunarea generala nu a hotarat scutirea de la plata cheltuielilor cu energia consumata de lift a persoanele de la parter si etajul unu, acestea sunt obligate sa plateasca la fel ca orice alte persoane de la celelalte etaje.
Dar de ce numai etajul intai si nu si parterul si acest lucru nu trebuia hotarat intr-o adunare generala. Respectand principiul echivalentei , daca hotararea de scoatere putand fi luata numai in adunarea generala si impunerea trebuia luata tot in adunarea generala, eu asa zic.
In principiu, dvs. aveti dreptate, aceasta problema trebuie hotarata in AG si nu stabilita - de fapt decisa in com. ex. Deci aici aveti dreptate, insa tot dvs. ziceti ca:
Liftul este folosit rar numai cand avem ceva greu de carat...

Ei, aici nu mai sunt de acord cu dvs.
Adica, ori la et. 1 este statie functionala, adica usa de la lift se deschide normal (nu este blocata) si atunci proprietarilor de la et. 1 li se repartizeaza atat costuri de mentenanta, cat si costuri pentru energie electrica sau usa este blocata (asa avem noi la unele lifturi - asa au hotarat proprietarii respectivi) si atunci propr. de la et. 1 sunt scutiti de la costurile privind energia electrica...
Asa cum ziceti dvs., cum ca liftul este folosit numai ocazional, nu se prea poate. Nu sta nimeni sa faca "pontajul" proprietarilor de la et. 1 care folosesc ocazional liftul.
La proxima AG, discutati si hotarati cum este mai bine pentru majoritatea.
Succes!
Va multumesc, am declaratie scrisa de la cele 4 apartamente situate la etajul intai si o singura persoana care se misca mai greu si-a exprimat dorinta sa plateasca curentul electric.
lepidusul a scris:
Dar de ce numai etajul intai si nu si parterul

Nu ati citit cu atentie. Am spus ca legea prevede posibilitatea exceptarii de la plata a celor de la parter si a celor de la primul etaj.
Respectand principiul echivalentei , daca hotararea de scoatere putand fi luata numai in adunarea generala si impunerea trebuia luata tot in adunarea generala, eu asa zic.

Sunteti in eroare pentru ca nu cititi cu atentie prevederile legii. Legislatia prevede ca repartizarea cheltuielilor cu energia electrica pentru iluminat casa scarii si functionarea liftului, se face pe numar de persoane ce locuiesc in acea scara. (punct). Deci asta e legea si asa se aplica fara nici o hotarare a adunarii generale.
Numai ca legea prevede si o exceptie. Asa ca adunarea generala poate lua in discutie aceasta exceptie, la solicitarea unor proprietari. Luarea in discutie nu inseamna ca s-a luat vreo hotarare. Iar daca nu se discuta ori nu se ia hotaraea de a excepta pe cineva de la plata, legea se aplica asa cum am spus si costurile se repartizeaza tuturor.
Ca sa fie mai clar, hotararea este necesara numai pentru a excepta pe cineva de la plata (in limita legii) si nu pentru a stabili inca odata ceea ce legea deja prevede.
Iar exceptarea se poate face prin hotararea adunarii generale dar pentru toti cei de la parter sau/si etajul unu. Nu se poate lua hotararea ca un proprietar de la primul etaj sa plateasac iar altul tot de la primul etaj sa nu platesaca pe considerentul ca unul declara ca foloseste liftul iar altul nu.

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Energia electrica la lift rlau_ro rlau_ro Nu exista nicio hotarare a adunarii generale a proprietarilor prin care sa se stabileasca daca parterul si etajul 1 sa plateasca sau nu plateasca energia ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)