avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... energia electrica la lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

energia electrica la lift

Nu exista nicio hotarare a adunarii generale a proprietarilor prin care sa se stabileasca daca parterul si etajul 1 sa plateasca sau nu plateasca energia electrica la lift.
Asociatia din care fac parte aplica parterului si etajului 1 plata energiei electrice pentru utilizarea liftului.
In opinia mea trebuia sa existe o hotarare prin care parterul si etajul 1 sa plateasca energia electrica pentru lift cu conditia sa existe o motivatie obiectiva mentionata in procesul verbal. In lipsa unei astfel de hotarari consider ca nu ar fi trebuit sa se aplice plata energiei electrice pentru lift parterului si etajului1.
Opinia mea este corecta?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:58, 22 Februarie 2012
In opinia mea trebuie sa existe o hotarare prin care sa fie scutiti,altfel toata lumea plateste.Daca nu este contorizat separat consumul la lift de cel de pe scara,subsol,uscatorii,trebuie sa existe o regula dupa care se imparte curentul.Daca exista uscatorii la ultimul etaj folosite de cei de la parter si etajul 1,daca au boxe la subsol,trebuie discutat
Locatarii de la parter si et.1 pot fi scutiti de plata curentului electric pentru lift, daca aveti contor separat pentru lift.
Altfel ramane doar la liberul arbitru daca sa da sau sa nu. Plus conditiile enumerate mai sus de @elenazan.
Exista contoar separat pentru lift, iar in blocul în care locuiesc nu exista niciun spatiu comun care sa aibe o utilitate pentru proprietari. Cu alte cuvinte nu exista nicio motivatie OBIECTIVA pentru care parterul si etajul 1 sa plateasca energia electrica pentru lift. Si pentru ca nu exista nicio hotarare a adunarii generale care sa spuna DA sau NU, consider ca nu ar fi trebuit sa se bage la plata energia electrica pentru lift. Este clar cine este majoritatea, iar interesele lor sunt opuse minoritatii, iar in cazul care s-ar hotari plata energiei trebuie sa existe o motivatie clara obiectiva. Iar motivatie obiectiva nu poate fi ASA VREM NOI MAJORITATEA...
Ca sa spun mai simplu
- exista contoar pentru lift
- nu exista nicio hotarare a adurii generale daca se plateste energia sau nu
- nu exista nicio utilitate la etajul superior pentru care ar fi existat o motivatie obiectiva.
Fafptul ca in acest moment parterul si et. 1 platesc energia electrica fara sa existe o hotarare a adunarii generale prin care sa se precizeze motivatia obiectiva, consider ca este un abuz.
pai nu e asa

Legea spune ca energia electrica necesara functionarii ascensorului se imparte pe numarul de persoane. Deci iata motivatia obiectiva, nu va trebuie nici o alta decizie a nimanui, a nici unei majoritati.

Dar, neexistand necesitatea folosirii pentru accesarea vreunei parti comune la etajele superioare nu vad de ce o majoritate nu ar putea sa accepte prevederea legala:

HG1588
Art. 35. — Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de Ia plata cheltuielilor aferente consumului de energie electnica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care Iocuiesc in apartamente situate Ia subsol, demisol, parter, mezanin, precum si Ia etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate Ia etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate Ia subsol, demisol, parter, mezanin, precum si Ia etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de Ia plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de Ia etajele superioare.
Legea trebuie aplicata, nu aprobata de majoritate!

Alte discuții în legătură

Cine si ce plateste pentru lift lepidusul lepidusul Conducerea asociatiei de propietari in cadrul biroului executiv a stabilit acum mai bine de jumatate de an ca fiecare apartament de la etajul intai sa fie ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)