avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neplata datoriilor la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neplata datoriilor la bloc

Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si reparatiile la lift, desi blocul nu are uscatorie pe terasa blocului , deci locatarii de la nivelele mentionate nu au niciun motiv sa foloseasca liftul. Proprietarul de la ap. 3 refuza de 8 luni de zile sa isi achite cheltuielile , deoarece sustine el, nu utilizeaza niciodata liftul. Ce este de facut in acest caz, mai ales ca liftul trebuie sa intre in reparatie kapitala , ceea ce presupune costuri f. mari .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:35, 27 Iunie 2013

Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in judecata toate persoanele mentionate, respectiv pentru obligarea la plata cheltuielilor de reparatii ale ascensorului (persoanele de la parter, etaj 1) precum si a intretinerii si consumului de energie electrica a ascensorului (persoana de la etajul 3):

Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007, Art. 17, alin (1) lit ş):

Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: ia toate măsurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei în care se efectuează reparaţii la părţile comune, urmând ca sumele aferente reparaţiilor respective să fie suportate de toţi proprietarii, proporţional cu cota indiviză.

Proprietarii de la parter si etajul 1 pot fi scutiti doar de la plata consumului de curent electric al ascensorului si doar in cazul in care o asemenea hotarare este votata in Adunarea Generala:

Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007, Art. 35:

Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fărămezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare."
CSIMONAC a scris:
... locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si reparatiile la lift...?

Da, sunt obligati sa contribuie la aceste cheltuieli conform cotei indivize (proportional cu supafata utila a apartamentului).
Pot fi scutiti, daca adunarea generala hotaraste acest lucru, doar de plata energiei electrice consumata de lift.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Ascensor sorin_corciova sorin_corciova Cum as putea sa renunt la cheltuielile cu ascensorul de oarece eu locuiesc la parter si nu folosesc ascensorul.Va multumesc (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)