Executare silita inseamna ca executorul judecatoresc la cererea creditorului se va indrepta impotriva veniturilor si/sau bunurilor dvs. prezente si viitoare pe care le aveti sau le gaseste in patrimoniul dvs., intre care imobile, bunuri mobile (masina), venituri (salarii, dividende, etc), depozite bancare, s.a.m.d.
De ce ati stat pana in ultima clipa?
Buna ziua.
Sa o iau de la inceput. In anul 2008 am luat un credit de nevoi personale fara garantii ( doar oprire din salariu un sfert- asta reiese din contract la rubrica "Garantii" ) impreuna cu fosta sotie ( din 2009 sunt divortat - preluand eu tot creditul). In urma taierilor salariale ca bugetar, am facut 2 reesalonari - 2 ani concomitent. Dupa ce s-au terminat reesalonarile, am fost sunat de catre banca sa-mi spuna daca pot da mai mult la rata, deoarece nu mai pot face reesalonari. Mentionez ca, la inceput rata era 590 ron, apoi la cele doua reesalonari - 430 si 306 ron, acum fiind 604 ron. Dobanda si rata sunt fixe pe toata perioada contractuala (din 2008 pana in mai 2018 - cea din urma fiind o a III-a optiune pentru a putea termina creditul.
Lucrez in invatamant, titular de 11 ani, iar pe perioada verii (iunie, iulie si august ) la mine salariul este 830 ron, pe parcursul anului scolar fiind 950 (sept-mai), deci diferenta de 120 lei.
Din luna mai, nu am mai putut plati rata ( 604 ron), deoarece am am suferit o interventie chirurgicala care a presupus o suma mare de bani.
Intre timp banca ma suna sa achit, dar nu aveam de unde ptr ca trebuia sa acopar restanta interventiei. Banca a dorit sa las un sfert (245 lei) lunar pe care sa ii scoata lunar. Pe langa datoria bancii mai am si cheltuieli casnice (intretinere, curent, caldura, apa...etc). Saptamana trecuta, am primit un sms pe telefon spunand ca "dosarul dumneavoastra a fost inaintat in vederea executarii silite"
Ce presupune acest lucru?
In contract, la GARANTII spune asa : "Imprumutatul se obliga sa garanteze rambursarea creditului acordat si plata oricaror sume datorate in baza prezentului contract de credit cu veniturile sale prezente si viitoare, provenite din orice sursa, precum si ale sotului/sotiei. "
La alt punct spune asa : SCADENTA ANTICIPAT : Banca paote initia procedurile legale pentru recuperarea sumelor datorate pe cale amiabila sau prin executare silita, imprumutatul recunoscand bancii dreptul de a alege modalitatea si ordinea de urmarire a garantiilor.
Incepand cu data scadentei anticipate, banca are dreptul, dar nu si obligatia de a retine din conturile imprumutatului, fara a fi necesar acordul prealabil al acestuia, toate sumele datorate in virtutea prezentului contract, cu prioritate fata de alte datorii ale imprumutatului, cu respectarea exceptiilor prevazute de lege" .
INTREBAREA MEA ESTE URMATOARE : DACA MI-AU INAINTAT DOSARUL CATRE EXECUTARE SILITA, PIERD CASA, MASINA SI ALTE BUNURI MOBILE SI IMOBILE ?
Tin sa specific urmatorul lucru, casa nu am luat-o cu acest credit !
VA MULTUMESC.
Dpdv al codului de procedura, creditorul se poate indrepta asupra bunurilor /veniturilor /depozitelor bancare si asimilate, prezente/viitoare ale debitorului. Deci este posibil sa se indrepte pe casa, pe venituri sau pe orice altceva gasesc in patrimoniul dvs.
Faptul ca dosarul este inaintat catre executor, nu suna bine, caci debitului dvs. i se vor adauga si cheltuielile de executare (care de multe ori, nu sunt mici, ci pot fi chiar mai mari decat debitul propriuzis). Ce putem spune la o sumara prezentare? Va este necesar suportul unui jurist, poate exista vicii ale contractului, vicii de procedura, termene de prescriptie implinite, sau altceva care sa va profite.