avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Indrumare corecta pentru a recupera bani de la ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Indrumare corecta pentru a recupera bani de la asigurator pentru o vatamare corporala !

Buna ziua ! am avut un accident cu o autoambulanta intr-o intersectie . Eu mergeam pe verde, iar ambulanta a intrat pe rosu, a virat spre mine si mi-a avariat masina puternic in lateral dreapta. Politia ne-a dat culpa comuna, proces verbal la amandoi soferii, am platit amenzile, doar ca soferul ambulantei cere acum politiei (judecatoriei) sa i se anuleze procesul verbal si punctele de sanctionare. In dreapta fata se afla mama mea, care a suferit fractura dubla deschisa antebrat stang, fractura coasta si alte contuzii. Am deschis dosar de dauna pentru autoturismul meu la asiguratorul ambulantei (va merge greoi pana se finalizeaza dosarul, respectiv anularea sau nu a procesului verbal al soferului ambulantei), iar acum vreau sa merg sa deschid dosar pentru vatamarea corporala a mamei la asiguratorul meu.
Va rog mult sa ma informati cum sa procedez corect, ce drepturi am si ce obligatii are asiguratorul meu in acest caz (despagubire pentru vatamarea corporala a mamei). Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
daco, utilizator
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 22:40, 7 August 2018
In primul rand va trebui sa se finalizeze ancheta si sa stabileasca vinovatia.Pana la finalizarea anchetei nici o companie de asigurari nu poate despagubi.
Dupa ce veti avea toate documentele de la politie si parchet, documente medicale, CML, etc. aveti mai multe variante:
1) sa va adresati companiei (companiilor, daca va fi culpa comuna) de asigurari
2) sa apelati la un avocat
3) sa incredintati cazul unei firme spcializate in obtinerea de despagubiri
Nu am sa intru in detalii, dar contactati de urgenta pe cineva specializat in despagubiri.
Un dosar de dauna poate esua chiar de la inceput, in cazul in care victima declara dupa accident , ca nu are pretentii fata de soferul vinovat. Sunt destule aspecte importante, care trebuie urmate corect, din acest motiv va recomand un specialist!
Din cate inteleg nu s-a deschis dosar penal pentru vatamare corporala din culpa la momentul respectiv. Mama dvs poate depune plangere la politie /parchet, dar pentru a se retine aceasta infractiune, leziunile traumatice suferite de mama dvs trebuie sa necesite pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, in caz contrar solutia in dosarul penal este clasarea si trebuie sa se adreseze instantei civie pentru despagubiri. Ar trebui sa tineti cont ca vinovatia este comuna din cate inteleg.
Despagubirile se pot stabili pe cale amiabila cu asiguratorul inca de acum, daca ajungeti la un acord, dar nu trebuie sa va asteptati la cine stie ce.
Culpa comuna - exemplu 50%.

Fiecare parte/ asigurator de raspundere civila auto va despagubi partea vatamata cu jumatate din pretentii.

Pentru masina dvs. pagubele vor fi platite in proportie de 50% de catre societatea RCA a ambulantei.

In aceleasi conditii trebuie sa deschideti un alt dosar de dauna tot la asiguratorul RCA al ambulantei - pentru victime (mama dvs), care de asemeni va primi 50% din despagubire. Ar mai putea primi 50% si de la asiguratorul dvs. RCA (alt dosar) daca se apreciaza ca rudele de gradul I sunt terti (fiecare asigurator si chiar instantele trateaza diferit aceste cazuri).

Idem si pentru ambulanta.

Cererea de anulare a procesului vebal nu ar trebui sa stopeze dosarul de dauna. La finalizarea lui, veti semna o declaratie prin care va obligati sa restuiti despagubirea daca culpa va fi modificata. Depinde ce s-a cerut in anularea PV, a sanctiunii conducatorului auto sau si dinamica accidentului.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Daca deschid dosar la ambii asiguratori pentru vatamarea corporala a mamei , cine sau cum se stabileste suma care se despagubeste ?
Cer eu o suma sau stabilesc asiguratorii in functie de CML , etc ?? multumesc anticipat .

Alte discuții în legătură

Despagubiri in urma unui accident de ambulanta in care pacientul a decedat chirileanucoca chirileanucoca Buna Seara! As vrea sa stiu,daca ma poate ajuta cineva cum trebuie formulata cererea de despagubire catre firma de asigurari,la care era asigurata ambulanta ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca cosmin311 cosmin311 Am avut un accident de masina in care a murit mama mea. Masina era pe numele lui tata si asigurarea RCA tot pe numele lui era. Eu am fost la volan in momentul ... (vezi toată discuția)
Despagubiri vatamari corporale dany83 dany83 buna, in cadrul unui acident rutier m-am ale cu o fractura la mana si trebuie sa o tin in ghips 6 sapt, vinovat de producerea acidentului este celelalt ... (vezi toată discuția)